czwartek, 9 stycznia 2025

Ciasto dacquoise - dakłas

 Ciasto dacquoise  - dakłasTak jak pisali w internetach to ciasto jest przepyszne. Składa się na nie czekoladowy spód, warstwa kremu kajmakowego oraz chrupiąca beza z orzechami. Każda warstwa słodka, każda ma inną teksturę jednak wszystkie uzupełniają się idealnie tworzący niepowtarzalne w smaku i charakterze ciasto, które doskonale sprawdzi się na imprezy rodzinne, czy spotkania z przyjaciółmi przy kawie.

Ciasto kakaowe:

  • 3 jajka
  • 160 g cukru
  • 70 ml oleju
  • 70 ml wody
  • 20 g kakao
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Całe jajka ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera, gdy powstanie jasna piana stopniowo wlewamy olej, a po nim wodę i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia i mieszamy do momentu połączenia się składników. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja miała wielkość 23x33 cm) i pieczemy ok 30 minut w 180 st. C do tzw suchego patyczka

Beza: 

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 60 g orzechów włoskich, drobno posiekanych

Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo, powoli wsypujemy cukier i ubijamy do momentu aż piana będzie gęsta i lśniąca, a cukier się rozpuści. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i ostrożnie mieszamy na najniższych obrotach miksera, tylko chwilę by wszystko się połączyło. 

Formę o wymiarach 23 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarowujemy na papierze i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

Bezę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy przez około 1 godzinę. Upieczona beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana.

Krem: 

  • 330 ml śmietany 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 łyżki masy kajmakowej
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g suszonych daktyli bez pestek

Daktyle i orzechy siekamy na małe kawałki. Dobrze schłodzoną śmietankę i  serek mascarpone przekładamy do miski i miksujemy razem na sztywną, puszystą masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera na niskie i dodajemy stopniowo po łyżce masę kajmakową, miksując do połączenia. Na końcu dodajemy daktyle z orzechami i delikatnie mieszamy.

Na ostudzonym cieście czekoladowym rozprowadzamy równą warstwą krem, a na krem wykładamy bezę i lekko ją dociskamy.

Gotowe ciasto chłodzimy kilka godzin w lodówce


Ciasto dacquoise  - dakłas


Ciasto dacquoise  - dakłas

Ciasto dacquoise  - dakłas

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...