Tak jak pisali w internetach to ciasto jest przepyszne. Składa się na nie czekoladowy spód, warstwa kremu kajmakowego oraz chrupiąca beza z orzechami. Każda warstwa słodka, każda ma inną teksturę jednak wszystkie uzupełniają się idealnie tworzący niepowtarzalne w smaku i charakterze ciasto, które doskonale sprawdzi się na imprezy rodzinne, czy spotkania z przyjaciółmi przy kawie.
Ciasto kakaowe:
- 3 jajka
- 160 g cukru
- 70 ml oleju
- 70 ml wody
- 20 g kakao
- 120 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Całe jajka ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera, gdy powstanie jasna piana stopniowo wlewamy olej, a po nim wodę i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia i mieszamy do momentu połączenia się składników. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja miała wielkość 23x33 cm) i pieczemy ok 30 minut w 180 st. C do tzw suchego patyczka
Beza:
- 4 białka
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 60 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo, powoli
wsypujemy cukier i ubijamy do momentu aż piana będzie gęsta i lśniąca, a
cukier się rozpuści. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z
cytryny i ostrożnie mieszamy na najniższych obrotach miksera, tylko
chwilę by wszystko się połączyło.
Formę o wymiarach 23 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarowujemy na papierze i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Bezę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 5 minut,
następnie zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy przez około 1 godzinę. Upieczona beza powinna być chrupka i
wypieczona, lekko popękana.
Krem:
- 330 ml śmietany 30%
- 500 g serka mascarpone
- 3 łyżki masy kajmakowej
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g suszonych daktyli bez pestek
Daktyle i orzechy siekamy na małe kawałki. Dobrze schłodzoną śmietankę i serek mascarpone przekładamy do miski i miksujemy razem na sztywną, puszystą masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera na niskie i dodajemy stopniowo po łyżce masę kajmakową, miksując do połączenia. Na końcu dodajemy daktyle z orzechami i delikatnie mieszamy.
Na ostudzonym cieście czekoladowym rozprowadzamy równą warstwą krem, a na krem wykładamy bezę i lekko ją dociskamy.
Gotowe ciasto chłodzimy kilka godzin w lodówce
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz