To ciasto znalazłam wśród przepisów Siostry Anastazji, zachwycona wyglądem postanowiłam wypróbować, a że okazało się nie tylko eleganckie ale i pyszne więc dzielę się z Wami przepisem.
Biszkopt:
- 8 jaj
- 1 szklanka cukru
- 6 łyżek mąki
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta z soli
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier, a następnie kolejno żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i całość ostrożnie mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x35cm) i pieczemy ok 35 minut w 180 st. C
Masa jabłkowa
- 1 i 1/2 kg jabłek
- 2 dowolne galaretki (u mnie pomarańczowe)
- 1 łyżka masła
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dusimy na maśle przez ok 10 minut, dodajemy galaretki i podgrzewamy jeszcze chwilę, by się rozpuściły. Masę jabłkową odstawiamy do ostudzenia.
Masa budyniowa
- 1/2 litra mleka,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 250g masła.
W pół szklanki mleka mieszamy żółtka i mąki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, do gotującego wlewamy mieszaninę mąki i gotujemy chwilę do zgęstnienia. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce masy budyniowej.
Złożenie ciasta:
Biszkopt rozkrajemy na pół, na połowie rozsmarowujemy ostudzone jabłka, gdy zgęstnieją pokrywamy je równomiernie masą budyniową i przykrywamy drugą częścią biszkopt. Wierzch można polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Wygląda rewelacyjnie, na pewno pysne.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to ciasto. :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest na prawdę bardzo eleganckie i piękne :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym z chęcią. Całe wieki go nie robilam :-)
OdpowiedzUsuńSmakowite warstwy, które w dodatku pięknie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńJakoś nie mogę przekonać się do warstwowych ciast z dużej blachy w starym stylu, ups;)
OdpowiedzUsuńmożna zrobić w małej blaszce w nowym stylu :)
UsuńNigdy nie jadłam w sumie, wygląda smakowicie pycha!:)
OdpowiedzUsuńwspaniale wygląda to ciasto-zjadłabym:)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda pysznie ☺
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie zestawienia. To ciasto jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńale apetycznie wygląda to ciacho :) mniam :)
OdpowiedzUsuńJabłkowa warstwa i budyniowa muszą świetnie razem smakować :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie slyszalam o tym ciescie ale wszystkie jego warstwy przemawiają do mnie tak bardzo ze chętnie bym zjadla dwa kawałki bez wyrzutów sumienia Rewelacja Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOj tak, to jest pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńAleż ono piękne!
OdpowiedzUsuńMasz rację - wygląd zachwyca! Więc chyba i ja sie skusze na przygotwanie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :))
OdpowiedzUsuńCzy do masy budyniowej można użyć gotowego budyniu z paczki....jeżeli tak to ile..? Dziękuję
OdpowiedzUsuńMożna myślę że 2 opakowania
UsuńI wtedy bez żółtek?
Usuń