Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka (lub dowolnego innego)
- 2 średnie cebule
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 czerwona papryka
- papryczka chili (użyłam suszonej)
- słoik domowego przecieru pomidorowego (lub puszka pomidorów)
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- olej do smażenia
- po łyżeczce przypraw: kumin, słodka papryka, oregano, sól, chili cayene
Cebulę siekamy dodajemy rozgnieciony czosnek i posiekaną papryczkę chili podsmażamy na oleju (ja robię to najczęściej w garnku, by mieć mniej zmywania) aż cebula się zeszkli, dodajemy przyprawy i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, krótko przesmażamy (ok 2 minut). Następnie dodajemy mięso i smażymy, gdy mięso przestanie być surowe dodajemy pomidory i ok 0,5 szklanki wody. Gotujemy to wszystko pod przykryciem przez ok 20 minut. Dodajemy odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę, gotujemy jeszcze 5 minut. Ja zawsze na tym etapie próbuję i jeśli całość jest mało pomidorowa dodaję jeszcze 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego oraz doprawiam do smaku.
Jeśli nie lubicie mocno ostrych dań zrezygnujcie z papryczki chili i dajcie mniej cayene.
Danie jest bardzo pikantne, dlatego podaję je z odrobiną jogurtu greckiego i domowymi placuszkami na sodzie.
Dawno nie jadłam a bardzo lubię to danie :-)
OdpowiedzUsuńPyszne danie. Nie pamiętam, czy kiedykolwiek jadłam 😁
OdpowiedzUsuńNie znam ale wygląda wyśmienicie :) przepis wypróbuje ale w wersji bezmięsnej :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to danie☺
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie potrawy! Pycha. :D
OdpowiedzUsuńwielbię, wielbię:)
OdpowiedzUsuńa wiesz, że wczoraj robiłam na obiad... z wołowiną i podałam z ryżem:) pyszności!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kuchnię meksykańską, a to danie najbardziej :-)
OdpowiedzUsuńA ja jeszcze nie jadłam. Muszę kiedyś się skusić :)
OdpowiedzUsuńNa rozgrzewkę idealne
OdpowiedzUsuńja tez wybieram jeśli mam jeść mięso indyka. Smaczna miska pożywnego jedzenia:)
OdpowiedzUsuńJest to jedno z moich ulubionych dań i zbieram przepisy na nie. Chętnie ten wypróbuje. Dotychczas najchętniej robiłam tę potrawę z dodatkiem zmiksowanych suszonych pomidorów, cynamonu i kuminu (nie za dużo!). Pozdrowienia.
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) u mnie też było ostatnio tylko z kurczakiem ;)
OdpowiedzUsuńFajny sposób podania, chętnie bym taki zjadła ;-)
OdpowiedzUsuńA jak zrobić te domowe placuszki na sodzie? :)
OdpowiedzUsuń