wtorek, 7 marca 2017

Chili con carne

To danie jadłam kiedyś u znajomych i bardzo mi posmakowało, dlatego teraz często gości na moim stole w różnych modyfikacjach. W oryginalne przygotowuje się je z wołowiną, ale ja często używam indyka, a nawet wieprzowiny i także wychodzi rewelacyjnie, choć smakuje już nieco inaczej. Kiedyś często zawijałam je w tortillę, a teraz najczęściej piekę placuszki na sodzie i z nimi smakuje nam najlepiej.




Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego z indyka (lub dowolnego innego)
  • 2 średnie cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • papryczka chili (użyłam suszonej) 
  • słoik domowego przecieru pomidorowego (lub puszka pomidorów)
  • puszka kukurydzy 
  • puszka czerwonej fasoli
  • olej do smażenia
  •  po łyżeczce przypraw: kumin, słodka papryka, oregano, sól, chili cayene

Cebulę siekamy dodajemy rozgnieciony czosnek i posiekaną papryczkę chili podsmażamy na oleju (ja robię to najczęściej w garnku, by mieć mniej zmywania) aż cebula się zeszkli, dodajemy przyprawy i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, krótko przesmażamy (ok 2 minut). Następnie dodajemy mięso i smażymy, gdy mięso przestanie być surowe dodajemy pomidory i ok 0,5 szklanki wody. Gotujemy to wszystko pod przykryciem przez ok 20 minut. Dodajemy odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę, gotujemy jeszcze 5 minut. Ja zawsze na tym etapie próbuję i jeśli całość jest mało pomidorowa dodaję jeszcze 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego oraz doprawiam do smaku.
Jeśli nie lubicie mocno ostrych dań zrezygnujcie z papryczki chili i dajcie mniej cayene. 
Danie jest bardzo pikantne, dlatego podaję je z odrobiną jogurtu greckiego i domowymi placuszkami na sodzie.



  

14 komentarzy:

  1. Dawno nie jadłam a bardzo lubię to danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne danie. Nie pamiętam, czy kiedykolwiek jadłam 😁

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znam ale wygląda wyśmienicie :) przepis wypróbuje ale w wersji bezmięsnej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie potrawy! Pycha. :D

    OdpowiedzUsuń
  5. a wiesz, że wczoraj robiłam na obiad... z wołowiną i podałam z ryżem:) pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam kuchnię meksykańską, a to danie najbardziej :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja jeszcze nie jadłam. Muszę kiedyś się skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja tez wybieram jeśli mam jeść mięso indyka. Smaczna miska pożywnego jedzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jest to jedno z moich ulubionych dań i zbieram przepisy na nie. Chętnie ten wypróbuje. Dotychczas najchętniej robiłam tę potrawę z dodatkiem zmiksowanych suszonych pomidorów, cynamonu i kuminu (nie za dużo!). Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam :) u mnie też było ostatnio tylko z kurczakiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny sposób podania, chętnie bym taki zjadła ;-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...