piątek, 3 stycznia 2020

Sernik wiedeński na kruchym spodzie

sernik wiedeński na kruchym spodzie

Witam w Nowym Roku i zapraszam na pyszny sernik wiedeński po mojemu tzn na kruchym spodzie, bo moi domownicy nie mogą się przekonać do serników bez spodu, a to delikatne kruche ciasto idealnie do sernika pasuje. A sam sernik jest idealnie kremowy, delikatny, aksamitny, po prostu poezja.

Kruchy spód:

  • 250 g. mąki pszennej
  • 100 g. cukru
  • 125. g masła
  • 1 jajko
  • 8 g cukru z wanilią
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23x33 cm) i podpiekamy w 170 st. C przez ok 15 minut do złotego koloru.


Składniki: 
  • 1 kg twarogu
  • 200 g masła
  • 8 jaj
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Zaczynamy od roztopienia i wystudzenia masła. Następnie ubijamy jaja z cukrem na najwyższych obrotach miksera, na puszystą, niemal białą masę. Ser mieszamy z mąkami, masłem i cukrem waniliowym. Na koniec dodajemy stopniowo ubite jaja i mieszamy delikatnie do połączenia składników. Masę serową wykładamy na podpieczony spód, a blaszkę umieszczamy w drugiej większej blaszce napełnionej do połowy wodą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 150 st. Pieczemy 90 minut. Studzimy w zamkniętym piekarniku i najpyszniejszy sernik gotowy.

sernik wiedeński na kruchym spodzie



10 komentarzy:

  1. A można normalnie upiec?czy trzeba dawać jeszcze do blaszki z wodą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można ale polecam jednak upiec go w wodzie też się obawiałam takiego pieczenia ale polecam spróbować :)

      Usuń
  2. A jaki wysoki wychodzi sernik?bo mam blaszkę 23×38 o wydaje mo się że z 1 kg sera nie wyjdzie wysoki😉a chciałabyb taki wyższy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. On jest z tych niskich, moja blaszka miała 23x33 i był nie za wysoki

      Usuń
  3. A można blaszkę z wodą dać półkę niżej w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
  4. oddzielamy białka od żółtek?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...