Brak piekarnika zmusza mnie do wymyślania kolejnych ciast bez pieczenia, bo nie może być tak żeby w weekend nie było ciacha do kawy. Tym razem ofiarą mojej kreatywności padła zalegająca od jakiegoś czasu chałwa, połączyłam ją ze śmietaną i groszkiem ptysiowym i wyszło genialne piankowe ciacho, które zniknęło równie szybko jak powstało.
Masa chałwowa:
- 250 g mascarpone
- 400 ml śmietany 30%
- 300 g chałwy
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki mleka
Masa śmietankowa:
- 200 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki mleka
Dodatkowo:
- 1 opakowanie groszku ptysiowego Brześć
- 1 słoiczek konfitury wiśniowej
- opcjonalnie czekolada do posypania
Na kremie chałwowym układamy kolejna warstwę groszku ptysiowego, a na groszku rozsmarowujemy konfitury, a na nie wykładamy ubitą śmietanę. Całość posypujemy startą czekoladą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Super przepis, zapisuje do ulubionych!
OdpowiedzUsuńAle bomba, będę musiala kiedyś spróbować
OdpowiedzUsuńAga napisz mi czy nie jest za słodkie bo wspaniale kusi to ciasto
OdpowiedzUsuńnie jest mocno słodkie, żeby było jeszcze mniej słodkie można zrezygnować z cukru pudru do śmietany :)
UsuńAle ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń.
OdpowiedzUsuń