środa, 1 stycznia 2020

Jeść czy nie jeść?

 


Jeść czy nie jeść? To dopiero jest pytanie, zwłaszcza w dzisiejszych czasach, gdy zaczynamy odżywiać się bardziej świadomie i zwracać większą uwagę na to co jemy i w jaki sposób jemy. W internecie pojawiają się co chwile nowe diety i nowe informacje, co jest zdrowe, a co nie. I tutaj rodzi się pytanie, które z tych informacji są faktycznie prawdziwe, a które wyssane z palca.
Autorka Krystyna Naszkowska w „Jeść czy nie jeść” rozprawia się z najpopularniejszymi hasłami związanymi z tą tematyką, posiłkując się rozmowami z ekspertami w dziedzinie żywienia i nauk. Dla mnie te zagadnienia są bardzo istotne, a szczególnie zaciekawiły mnie informacje dotyczące swoistej mody na eliminację z diety glutenu i laktozy. Czy faktycznie oba te związki są tak szkodliwe, że trzeba je wykluczać z diety? Komu tak naprawdę szkodzą?
Znajdziemy w tej pozycji bardzo wiele ciekawych informacji o mięsie, jajkach, kawie, tłuszczu, oraz  innych produktach. Jest krótko, konkretnie i rzeczowo, a wszystko opisane w bardzo przystępny sposób. Ja zweryfikowałam swoje poglądy w niektórych kwestiach, a np jak w przypadku glutenu utwierdziłam się w swoich dotychczasowych przekonaniach. Co ważne książka nie nakłania nas do zmiany nawyków żywieniowych tylko przedstawia istotne informacje.
Gorąco polecam wszystkim lekturę tego poradnika, może dzięki niemu nie damy się zwariować wszelkim modom na "zdrowe" i będziemy w stanie zweryfikować dostarczane nam przez media i producentów żywności informacje.





1 komentarz:

  1. Super książka. Fajny poradnik, który na pewno warto przeczytać.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...