środa, 22 stycznia 2020

Jaglane drożdżówki z serem

 Jaglane drożdżówki z serem

Od czasu do czasu nachodzi mnie wielka ochota na drożdżowe wypieki i jeśli nie mija mi przez kilka dni to nie ma to tamto, trzeba coś upiec, bo sklepowych drożdżówek nie tykam i już. 
Tym razem postanowiłam pokombinować z zastąpieniem części mąki pszennej jaglaną i wiecie co - to był całkiem udany eksperyment. Bułeczki wyszły miękkie puszyste i nawet na drugi dzień zachowały świeżość. Następnym razem postaram się jeszcze zwiększyć udział mąki jaglanej w cieście, ale tym razem miałam jej tylko tyle pod ręką. 

Składniki:
  • 30 g drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 200 ml mleka
  • 2 jaja
  • 250 g mąki pszennej
  • 400 g mąki jaglanej
  • 75 g masła
  • szczypta soli
  • 400 g białego sera
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
Drożdże kruszymy i zasypujemy cukrem. Mleko podgrzewamy i ciepłe (nie gorące) wlewamy do drożdży. Mąki, jaja i sól umieszczamy w misce, wlewamy drożdże z mlekiem i wyrabiamy ciasto. Proponuję na początek wsypać tylko połowę mąki pszennej i dosypywać w miarę potrzeb. Na sam koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i jeszcze chwilę wyrabiamy. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie, mieszamy ser z cukrem i jajkami (uwaga moje nadzienie jest praktycznie nie słodkie, możecie dodać więcej cukru).
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy tak by miało kształt prostokąta i grubość ok 1 cm. Na jego środku rozsmarowujemy  cały ser. Dwa dłuższe boki składamy do środka, a następnie jeden bok nakrywamy na drugi. Ciasto kroimy w szerz na równej wielkości kawałki. Każdy kawałek zawijamy skręcamy dwukrotnie wokół osi. Gotowe drożdżówki układamy na blaszce do pieczenia i opcjonalnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Odstawiamy na ok 10 minut by wyrosły, a następnie pieczemy ok 30 minut w 180 st. C



Jaglane drożdżówki z serem

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...