czwartek, 16 stycznia 2020

Keks czekoladowy z ziemniakami

Keks czekoladowy z ziemniakami


A co powiecie na czekoladowe ciasto z dodatkiem ziemniaków? Mnie tak ten przepis zaintrygował, że musiałam spróbować i wiecie co to ciacho jest super, robiłam je już kilka razy ale dopiero teraz doczekał się zdjęć i publikacji. Ten i inne pyszne ziemniaczane dania znajdziecie w książce Ziemniak Joanny Jakubiuk, którą recenzję możecie znaleźć tutaj.

Składniki:
  • 600- 700 g ziemniaków
  • 5 jajek
  • 180 g cukru
  • 150 g orzechów (użyłam włoskich)
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • garść ulubionych bakalii 

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach i wykładamy na gęste sito, które umieszczamy nad miską i odstawiamy na kilka minut. Następnie zlewamy wodę a pozostałą na dnie skrobię dodajemy do ziemniaków. Orzechy mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem do białości i dodajemy do ziemniaków. Wsypujemy do nich mąkę, proszek, kakao, orzechy i cukier z wanilią, wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a gdy piana będzie sztywna mieszamy z masą ziemniaczaną, dosypujemy bakalie i jeszcze raz mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok godziny w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.


Keks czekoladowy z ziemniakami

1 komentarz:

  1. Jestem w szoku! Ale wszystko co jest czekoladowe musi być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...