"Happy food 2.0 Co jeść by szczęśliwie żyć" to książka napisana przez cenionego szwedzkiego szefa kuchni Niklasa Ekstedta oraz dziennikarza naukowego Henrika Ennarta. Od dawna wiadomo, że to zjadamy wpływa na nasze samopoczucie, a w tej książce znajdujemy wiele cennych porad co jeść, by czuć się lepiej.
Autorzy przekazują najnowszą wiedzę naukową, a w smacznych i bajecznie kolorowych przepisach pokazują jak teorię zamienić w praktykę. Dodatkowo starają się przekonać czytelników, że poczucie szczęścia gwarantuje nam nie tylko to, co smaczne lecz
także to, co wspiera zrównoważony rozwój środowiska, bo od spożywanych
przez nas posiłków zależy bowiem nie tylko nasze zdrowie, ale i kondycja
planety. Co akurat jest prawdą ale mnie nie przekonuje tak w sto procentach. Owszem ważna jest troska o środowisko ale w chwili obecnej nikt mnie nie przekona do rezygnacji z mięsa i nabiału.
W codziennym pędzie często zapominamy o tym, że jedzenie to nie tylko paliwo dla naszego organizm i nie zdajemy sobie sprawy jak spożywany przez nas pokarm wpływa na nasza psychikę, a okazuje się, że odpowiednia dieta pozwala nawet kontrolować silne emocje. Jeśli zależy Wam na świadomym odżywianiu ciała i umysłu to zdecydowanie powinniście sięgnąć po ten poradnik, który jest nie tylko kopalnią wiedzy naukowej i cennych wskazówek, ale zawiera także 50 przepisów na dania kojące ciało i duszę. A przepisy są naprawdę ciekawe i oryginalne i do tego jest tak jak lubię, czyli z wykorzystaniem produktów lokalnych. Wśród propozycji dań znajdziemy np sałatkę z chwastów, chrupki chleb z ziemniakami, czy zupę z pieczonego kurczaka z dodatkiem warzyw i pomarańczy. Ciekawie i oryginalnie prawda?
Mnie ta książka zdecydowanie zachęciła do bardziej świadomego komponowania menu i jeszcze uważniejszego przyglądania się kupowanym produktom. Jest ciekawie, jest mądrze i inspirująco, dlatego jeśli macie wolną chwilę koniecznie sięgnijcie po ten tytuł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz