Kolejny klasyk, który kiedyś bardzo często u nas gościł na święta, szczególnie lubiana przez moją mamę, ale i ja nie pogardzę kawałeczkiem. Kruche placki, bita śmietana i kajmak z orzechami, prosto, pysznie i bez udziwnień.
Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki
- 1 masło (opcjonalnie margaryna)
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18%
Z podanych składników śmietany zagniatamy kruche ciasto (jeśli nie będzie się chciało zlepić dodajemy jeszcze łyżkę śmietany) i chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę. Po tym czasie wyjmujemy dzielimy na pół i rozwałkowujemy 2 placki na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm). Pieczemy w 180 st. C na złoty kolor.
Krem:
- 1/2 litra śmietany 30 lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny
- 5 łyżek mleka
Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zimną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Gdy będzie gęsta dolewamy ostudzoną, rozpuszczoną żelatynę i miksujemy do połączenia. Ubitą śmietanę wykładamy na jeden z upieczonych placków i przykrywamy drugim (placki muszą być zimne, inaczej śmietana popłynie)
Wierzch:
- 1 puszka kajmaku lub masy krówkowej (400 g)
- 300 g orzechów włoskich
Na wierzchu ciasta rozsmarowujemy masę kajmakową i posypujemy ją orzechami. Ja używam włoskich ale mogą być np. laskowe.
jakie pyszne ciacho!
OdpowiedzUsuńTo sie nazywa dawka szczęścia. Takie ciacho i nic nie potrzeba wiecej
OdpowiedzUsuń