piątek, 31 stycznia 2020

Krówka

 

Kolejny klasyk, który kiedyś bardzo często u nas gościł na święta, szczególnie lubiana przez moją mamę, ale i ja nie pogardzę kawałeczkiem. Kruche placki, bita śmietana i kajmak z orzechami, prosto, pysznie i bez udziwnień. 

Ciasto kruche: 
  • 3 szklanki mąki
  • 1 masło (opcjonalnie margaryna)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
Z podanych składników śmietany zagniatamy kruche ciasto (jeśli nie będzie się chciało zlepić dodajemy jeszcze łyżkę śmietany) i chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę. Po tym czasie wyjmujemy dzielimy na pół i rozwałkowujemy 2 placki na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm). Pieczemy w 180 st. C na złoty kolor.

Krem:
  • 1/2 litra śmietany 30 lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 5 łyżek mleka
Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zimną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Gdy będzie gęsta dolewamy ostudzoną, rozpuszczoną żelatynę i miksujemy do połączenia. Ubitą śmietanę wykładamy na jeden z upieczonych placków i przykrywamy drugim (placki muszą być zimne, inaczej śmietana popłynie)

Wierzch:
  • 1 puszka kajmaku lub masy krówkowej (400 g)
  • 300 g orzechów włoskich
Na wierzchu ciasta rozsmarowujemy masę kajmakową i posypujemy ją orzechami. Ja używam włoskich ale mogą być np. laskowe.






2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...