Dziś mój blog kończy 2 lata :) Nie sądziłam, że tak mnie wciągnie blogowanie, wymyślanie nowych ciast i dań, bo jak pewnie zauważyliście zaczęły się pojawiać sprawdzone przepisy nie tylko na słodkości. W głowie ciągle mam 101 pomysłów, tylko doba ciut za krótka by je wszystkie zamieścić ;)
Z okazji dzisiejszego święta zapraszam Was na tort, ale inny niż wszystkie - Marcinek, to specjał z okolic Hajnówki, kruche blaty i masa śmietanowa. Wykonanie jest dość czasochłonne ale naprawdę warto spróbować choć raz :)
Wybaczcie, że nie wygląda idealnie, ale przeżył podróż w upale z przed kilku dni i odrobinę pociekł tu i ówdzie :/
Ciasto:
- 500g mąki pszennej
- 125g margaryny lub masła
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 50g cukru pudru
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki (3g) sody oczyszczonej
Śmietanę mieszamy z sodą. Masło ucieramy przy pomocy miksera z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko, a po nim żółtko. Na koniec wlewamy śmietanę z sodą, wsypujemy mąkę i tutaj dalej ja już wyrabiałam ręcznie aż do uzyskania gładkiego, nieco elastycznego ciasta. Podzieliłam je na 15 równych części, które następnie rozwałkowywałam na okręgi o średnicy 22 cm i piekłam na złoty kolor w 180 st. C.
Masa śmietankowa:
- 450ml śmietanki 30%
- 400ml śmietany 18%
- 50g cukru pudru
- 1-2 łyżki domowego cukru z wanilią
- 2- 3 łyżki soku z cytryny
Schłodzone śmietany i cukier ubijamy do uzyskania gęstego kremu, a następnie doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Ostudzony blat układamy na paterze lub talerzu i smarujemy ok 2 łyżkami kremu. Czynność powtarzamy do momentu aż zużyjemy wszystkie blaty. Ciasto chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc. Ja swoje udekorowałam galaretką i kolorową posypką, czego niestety z powodu podróży w upale nie widać :( .
Wspaniały tort na szczególną okazję :) życzę dalszych sukcesów w blogowaniu, mnóstwa pomysłów i wiernych fanów :)
OdpowiedzUsuńtort wspaniały, a ja życzę Ci kolejnych, wspaniałych lat blogowania :)!
OdpowiedzUsuńTorcik godny tych urodzin :) Życzę następnych lat blogowania i wielu nowych pomysłów na przepisy :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń100 lat w blogosferze! Częstuję się tortem:)
OdpowiedzUsuńO! Tort mojej śp. babci Broni , uwielbiam i też się poczęstuję :) .Owocnego blogowania :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego kochana! Życzę dalszych kulinarnych lat, pełnych pasji i radości.
OdpowiedzUsuńTort wygląda niezwykle apetycznie. Chętnie zjadłabym kawałek.
Jeszcze raz gratuluję i życzę powodzenia :) Tort zapowiada się bardzo smacznie :) częstuję się kawałeczkiem <3
OdpowiedzUsuńTo ciasto kiedyś pokazywali w DDTVN i zakochałyśmy się w tych warstwach <3
OdpowiedzUsuńWszystkiego naj najsłodszego w blogowaniu :**
Pomysł na medal! 100 lat :)
OdpowiedzUsuńGratuluje i życzę wielu inspiracji na kolejne lata blogowania :-)
OdpowiedzUsuńTo już drugie urodziny! Gratuluję -:)
OdpowiedzUsuńJeszcze raz gratuluję! :) Wspaniały tort na taką wspaniałą okazję! :)
OdpowiedzUsuńGratuluję i życzę dalszych sukcesów i wytrwałości w blogowaniu :)
OdpowiedzUsuńTorcik wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńGratuluję urodzin bloga :)
Tort musi smakować wybornie. Życzę kolejnych wielu wspaniałych lat blogowania :)
OdpowiedzUsuń