czwartek, 22 września 2016

Tort Marcinek - 2 urodziny bloga

Dziś mój blog kończy 2 lata :) Nie sądziłam, że tak mnie wciągnie blogowanie, wymyślanie nowych ciast i dań, bo jak pewnie zauważyliście zaczęły się pojawiać sprawdzone przepisy nie tylko na słodkości. W głowie ciągle mam 101 pomysłów, tylko doba ciut za krótka by je wszystkie zamieścić ;)
Z okazji dzisiejszego święta zapraszam Was na tort, ale inny niż wszystkie - Marcinek, to specjał z okolic Hajnówki, kruche blaty i masa śmietanowa. Wykonanie jest dość czasochłonne ale naprawdę warto spróbować choć raz :) 
Wybaczcie, że nie wygląda idealnie, ale przeżył podróż w upale z przed kilku dni i odrobinę pociekł tu i ówdzie :/



Ciasto:
  • 500g mąki pszennej
  • 125g margaryny lub masła
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 50g cukru pudru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki (3g) sody oczyszczonej
Śmietanę mieszamy z sodą. Masło ucieramy przy pomocy miksera z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko, a po nim żółtko. Na koniec wlewamy śmietanę z sodą, wsypujemy mąkę i tutaj dalej ja już wyrabiałam ręcznie aż do uzyskania gładkiego, nieco elastycznego ciasta. Podzieliłam je na 15 równych części, które następnie rozwałkowywałam na okręgi o średnicy 22 cm i piekłam na złoty kolor w 180 st. C.

Masa śmietankowa:
  • 450ml śmietanki 30%
  • 400ml śmietany 18%
  • 50g cukru pudru
  • 1-2 łyżki domowego cukru z wanilią
  • 2- 3 łyżki soku z cytryny 
Schłodzone śmietany i cukier ubijamy do uzyskania gęstego kremu, a następnie doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Ostudzony blat układamy na paterze lub talerzu i smarujemy ok 2 łyżkami kremu. Czynność powtarzamy do momentu aż zużyjemy wszystkie blaty. Ciasto chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc. Ja swoje udekorowałam galaretką i kolorową posypką, czego niestety z powodu podróży w upale nie widać :( .



15 komentarzy:

  1. Wspaniały tort na szczególną okazję :) życzę dalszych sukcesów w blogowaniu, mnóstwa pomysłów i wiernych fanów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tort wspaniały, a ja życzę Ci kolejnych, wspaniałych lat blogowania :)!

    OdpowiedzUsuń
  3. Torcik godny tych urodzin :) Życzę następnych lat blogowania i wielu nowych pomysłów na przepisy :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. 100 lat w blogosferze! Częstuję się tortem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O! Tort mojej śp. babci Broni , uwielbiam i też się poczęstuję :) .Owocnego blogowania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystkiego najlepszego kochana! Życzę dalszych kulinarnych lat, pełnych pasji i radości.
    Tort wygląda niezwykle apetycznie. Chętnie zjadłabym kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze raz gratuluję i życzę powodzenia :) Tort zapowiada się bardzo smacznie :) częstuję się kawałeczkiem <3

    OdpowiedzUsuń
  8. To ciasto kiedyś pokazywali w DDTVN i zakochałyśmy się w tych warstwach <3
    Wszystkiego naj najsłodszego w blogowaniu :**

    OdpowiedzUsuń
  9. Gratuluje i życzę wielu inspiracji na kolejne lata blogowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. To już drugie urodziny! Gratuluję -:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeszcze raz gratuluję! :) Wspaniały tort na taką wspaniałą okazję! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Gratuluję i życzę dalszych sukcesów i wytrwałości w blogowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Torcik wygląda świetnie :)
    Gratuluję urodzin bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Tort musi smakować wybornie. Życzę kolejnych wielu wspaniałych lat blogowania :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...