piątek, 23 września 2016

Ekspresowy puszysty jabłecznik


Czasem pojawia się u mnie nagła niespodziewana potrzeba zrobienia ciasta. I nie ma, że masa obowiązków, że tv kusi serialem, ja zamykam się w kuchni i czaruję ;) Tym razem wyczarowałam ekspresowy puszysty jabłecznik. Ekspresowy z 2 powodów, szybkości wykonania i szybkości znikania ;) heh musiałam schować kawałeczek żeby zrobić mu zdjęcie ;)
Z racji tej "ekspresowości" przepis dodałam do akcji blogerskiej prowadzonej na Fb "Błyskawiczny piątek"


Składniki:
  • 5 jaj
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 duże jabłka
  • cynamon
  • szczypta soli
Białka ubijamy z solą, a następnie nie przerywając ubijania wsypujemy stopniowo cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca dodajemy po jednym żółtku, a następnie całość delikatnie mieszamy z mąkami i proszkiem do pieczenia. Wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 22 cm). Na wierzch układamy obrane i pokrojone jabłka, posypujemy cynamonem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C na ok 40 minut. Prawda, że szybko i prosto? :)



19 komentarzy:

  1. teraz jabłka królują na stołach, pyszne ciasto

    OdpowiedzUsuń
  2. kusi mnie by jutro go upiec;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja już też zakupiłam cynamon na wypieki. Tak jesiennie się u nas robi. Bardzo lubię takie ciasta. Pyszności . Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ciasto, bardzo lubię takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jableczniki teraz w modzie, sezon na nie trwa

    OdpowiedzUsuń
  6. Każde ciasto z jabłkami mogę jeść bez opamiętania :) Mój mąż z córką też lubią, dlatego zazwyczaj szybko znika ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jabłecznik to jest to co lubię!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jabłeczniki u mnie w domu rozchodzą się lepiej niż ciepłe bułeczki! A jak ciacho jest proste i szybkie w przygotowaniu, to już w ogóle dla nas ideał :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aktualnie uwielbiam wszystko, co z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jesiennie, jabłkowo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Szybko się robi i szybko znika :) To pierwsze lubię bardziej.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...