To ciasto chyba każdy zna, choćby z nazwy ;) taka klasyka - makowo-kokosowy spód, a na nim delikatny krem i biszkopty oblane czekoladą po prostu pysznie. Dlatego bez zbędnego gadania zapraszam na przepis.
Ciasto:
- 1 szklanka suchego maku
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 1 szklanka białek
- 1 szklanka cukru
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Białka ubijamy na pianę, a następnie dalej ubijając wsypujemy cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca wsypujemy wiórki, mak i proszek i całość mieszamy delikatnie łyżką lub łopatką. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 45 minut w 180 st. C
Masa:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 masło
- biszkopty
- czekolada
Jajka ubijamy z cukrem do momentu aż ten się całkowicie rozpuści, a następnie dodajemy mąki. Mleko zagotowujemy najlepiej w garnku z grubym dnem. Do gotującego wlewamy masę jajeczno mączną i gotujemy do momentu aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ugotowanego, ostudzonego budyniu. Krem smarujemy na makowym cieście i przykrywamy biszkoptami, a po wierzchu polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z niewielką ilością mleka, lub gotową polewą czekoladową.
Smacznego
Uwielbiam to ciacho, jest po prostu pyszne :-)
OdpowiedzUsuńMmm, pyszności! :)
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się smakowicie, zwłaszcza w przekroju - pod taką nazwą nie znałam :)
OdpowiedzUsuńSzukałam tego przepisu, ale nie wiedziałam jak to ciasto się nazywa. Dawno temu kupiłam podobne, tylko że biszkopty były maczane w alkoholu :)
OdpowiedzUsuńSpokojnie możesz nasączyć w alkoholu, ja akurat miałam nieletnich gości więc wolałam nie ;)
UsuńPyszne ciasto, uwielbiam je :) Właśnie chciałam powiedzieć, że brakuje mi w nim tylko alkoholu ;) Jeśli będą to jadły dzieci, to lepiej bez.
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam,nie robiłam,ale kusisz teraz;)
OdpowiedzUsuńWygląda zachęcająco, jednak ja nie lubię maku :/
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałyśmy o takim cieście, ale rzeczywiście nazwa zapada w pamięci. Bardzo chętnie skosztowałybyśmy go. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu ciasta. :)
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę jednego cycka na spróbowanie :)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam, fajne ciasto :-)
OdpowiedzUsuńLubię to ciasto, jest pyszne
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych ciast :) Nigdy nie mam go dosyć :)
OdpowiedzUsuńKiedys mama robila, musze przygotowac bo bylo pyszne:)
OdpowiedzUsuńNiby taka klasyka a nigdy nie jadłyśmy :P Kurczę, same nasze ulubione smaki <3
OdpowiedzUsuńFajna nazwa , a ciasto wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńPamiętam, że jak byłam mała to ze względu na nazwe zawsze wstydziłam się jeść to ciasto, ale teraz, kiedy się przełamałam - uwielbiam je!
OdpowiedzUsuńNazwa wymiata ;) ulubione smaki w nim znajduję...
OdpowiedzUsuńZnam ze słyszenia, super wygląda:)
OdpowiedzUsuńPamiętam, jak dawno, dawno temu to ciast było przebojem każdej imprezy w domu moich rodziców a moja mama była mistrzem świata w jego przygotowywaniu :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne, wielki go nie jadłam. Może został chociaż kawałeczek? :)
OdpowiedzUsuńznam i lubię :) prezentuję się apetycznie
OdpowiedzUsuńNigdy jego nie robiłem, ale może faktycznie czas się skusić ;)
OdpowiedzUsuńIle to jest szklanka białek?
OdpowiedzUsuń250 ml z reguły białka z 5-6 jaj zależy od ich wielkości
UsuńTo ja porywam kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńw końcu odkopałam ten przepis ,pamiętałam,że gdzieś u Ciebie był :P Mam zamiar zrobić,tylko na jaką blaszkę to ciasto ? :)
OdpowiedzUsuń23x35
Usuń