czwartek, 15 września 2016

Cycki murzynki

 To ciasto chyba każdy zna, choćby z nazwy ;)  taka klasyka - makowo-kokosowy spód, a na nim delikatny krem i biszkopty oblane czekoladą po prostu pysznie. Dlatego bez zbędnego gadania zapraszam na przepis.
 
Ciasto:
  • 1 szklanka suchego maku
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 1 szklanka białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Białka ubijamy na  pianę, a następnie dalej ubijając wsypujemy cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca wsypujemy wiórki, mak i proszek i całość mieszamy delikatnie łyżką lub łopatką. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 45 minut w 180 st. C
 
Masa:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 masło
  • biszkopty
  • czekolada
Jajka ubijamy z cukrem do momentu aż ten się całkowicie rozpuści, a następnie dodajemy mąki. Mleko zagotowujemy najlepiej w garnku z grubym dnem. Do gotującego wlewamy masę jajeczno mączną i gotujemy do momentu aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ugotowanego, ostudzonego budyniu. Krem smarujemy na makowym cieście i przykrywamy biszkoptami, a po wierzchu polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z niewielką ilością mleka, lub gotową polewą czekoladową.
Smacznego

 

29 komentarzy:

  1. Uwielbiam to ciacho, jest po prostu pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto prezentuje się smakowicie, zwłaszcza w przekroju - pod taką nazwą nie znałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szukałam tego przepisu, ale nie wiedziałam jak to ciasto się nazywa. Dawno temu kupiłam podobne, tylko że biszkopty były maczane w alkoholu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie możesz nasączyć w alkoholu, ja akurat miałam nieletnich gości więc wolałam nie ;)

      Usuń
  4. Pyszne ciasto, uwielbiam je :) Właśnie chciałam powiedzieć, że brakuje mi w nim tylko alkoholu ;) Jeśli będą to jadły dzieci, to lepiej bez.

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy nie jadłam,nie robiłam,ale kusisz teraz;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda zachęcająco, jednak ja nie lubię maku :/

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie słyszałyśmy o takim cieście, ale rzeczywiście nazwa zapada w pamięci. Bardzo chętnie skosztowałybyśmy go. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To ja poproszę jednego cycka na spróbowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kiedyś robiłam, fajne ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jedno z moich ulubionych ciast :) Nigdy nie mam go dosyć :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kiedys mama robila, musze przygotowac bo bylo pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Niby taka klasyka a nigdy nie jadłyśmy :P Kurczę, same nasze ulubione smaki <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajna nazwa , a ciasto wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pamiętam, że jak byłam mała to ze względu na nazwe zawsze wstydziłam się jeść to ciasto, ale teraz, kiedy się przełamałam - uwielbiam je!

    OdpowiedzUsuń
  15. Nazwa wymiata ;) ulubione smaki w nim znajduję...

    OdpowiedzUsuń
  16. Znam ze słyszenia, super wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pamiętam, jak dawno, dawno temu to ciast było przebojem każdej imprezy w domu moich rodziców a moja mama była mistrzem świata w jego przygotowywaniu :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasto pyszne, wielki go nie jadłam. Może został chociaż kawałeczek? :)

    OdpowiedzUsuń
  19. znam i lubię :) prezentuję się apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  20. Nigdy jego nie robiłem, ale może faktycznie czas się skusić ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Odpowiedzi
    1. 250 ml z reguły białka z 5-6 jaj zależy od ich wielkości

      Usuń
  22. w końcu odkopałam ten przepis ,pamiętałam,że gdzieś u Ciebie był :P Mam zamiar zrobić,tylko na jaką blaszkę to ciasto ? :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...