Dziś mam dla Was smakowitego przekładańca z jabłkami. Ciasto idealne na specjalne okazje, bo trzeba się przy nim odrobinę napracować, ale wygląd i smak zdecydowanie wynagradzają poświęcony czas.
Ciasto:
- 40 dag mąki
- 25 dag cukru
- 8 jaj
- 1 margaryna
- cukier z wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dag wiórków kokosowych
- 10 dag mielonych orzechów
- 10 dag maku
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
Margarynę ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy do niej kolejno po jednym żółtku. Mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia, na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek.Ciasto dzielimy na 4 części, do 1 dodajemy wiórki kokosowe i łyżkę śmietany, do drugiej mak i łyżkę śmietany, do 3 orzechy i łyżkę śmietany, a do czwartej kakao i łyżkę śmietany. Po wymieszaniu, pieczmy każdy placek oddzielnie w blaszce (23x35) wyłożonej papierem do pieczenia w 180 st C ok 20 minut.
Masa budyniowa
- 2 szkl. mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 masło
- 1 szklanka cukru
- 2 żółtka
Mąki i żółtka rozmieszać w pół szklanki mleka, pozostałe zagotować z cukrem. Do gotującego mleka wlać rozmieszane mąki i gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Miękkie masło ucieramy, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu.
Masa jabłkowa
- 1 kg. jabłek
- 10 łyżek cukru
- 6 łyżek wody
- 2 galaretki cytrynowe, pomarańczowe lub agrestowe
Jabłka obrać, pokroić na "grubszy tryb" wlać wodę wsypać cukier i gotować aż zmiękną. Wsypać galaretki, rozmieszać i odstawić do ostygnięcia.
Przełożenie placek / 1/2 masy budyniowej / placek / masa jabłkowa / 1/2 masy budyniowej / placek. Wierzch można dodatkowo polać czekoladą.
Prawdziwy kolos <3
OdpowiedzUsuńjaki wysoki.... ile pysznych warstw!
OdpowiedzUsuńMam smaczka na Twojego ''smaczka'' :) pięknie wygląda.
OdpowiedzUsuńSuper, tyle warstw w jednym cieście, prawdziwa uczta :)
OdpowiedzUsuńPyszne warstewki :) A ja przed obiadem :) nie mogę spokojni patrzeć .
OdpowiedzUsuńdzieło sztuki
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciacho :) Tyle warstw - robi wrażenie! :)
OdpowiedzUsuńmiałam napisać że mam smaczka na tego smaczka, ale ktoś już mnie ubiegł;) Bardzo apetyczne ciasto! Lubię takie wielowarstwowe ciasta, w których smaki doskonale współgrają i się uzupełniają
OdpowiedzUsuńBardzo dobrze wygląda to ciasto. Posiada z pewnością różnorodność smaków i zapachów. Chętnie bym takie zjadła na podwieczorek.
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho :-)
OdpowiedzUsuńO matko! Tyle warstw <3 Prawdziwy kosmos dla kubków smakowych <3
OdpowiedzUsuńGenialne ciacho! Takiego przekładańca chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńAle duuuuze!
OdpowiedzUsuńale robi wrażenie:)
OdpowiedzUsuńSmaczek wygląda dosłownie jak dzieło sztuki!!!!
OdpowiedzUsuńMNIAM!
cieplutko ściskam:)
ale przekładaniec!
OdpowiedzUsuńAleż konkretne wieżyczki :D
OdpowiedzUsuńJaki dostojny ten przekładaniec :-)
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo ciekawe. Tyle w nim smaków :)
OdpowiedzUsuńile warstw ! pracochłonne to ciacho,ale pewnie pyszne <3
OdpowiedzUsuńYou could certainly see your expertise within the article you write.
OdpowiedzUsuńThe world hopes for even more passionate writers such
as you who are not afraid to say how they believe.
Always follow your heart.