wtorek, 27 września 2016

Smaczek

Dziś mam dla Was smakowitego przekładańca z jabłkami. Ciasto idealne na specjalne okazje, bo trzeba się przy nim odrobinę napracować, ale wygląd i smak zdecydowanie wynagradzają  poświęcony czas.



 Ciasto:
  • 40 dag mąki 
  • 25 dag cukru 
  • 8 jaj 
  • 1 margaryna 
  • cukier z wanilią 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 10 dag wiórków kokosowych 
  • 10 dag mielonych orzechów  
  • 10 dag maku 
  • 2 łyżki kakao 
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
Margarynę ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy do niej kolejno po jednym żółtku. Mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia, na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek.Ciasto dzielimy na 4 części, do 1 dodajemy wiórki kokosowe i łyżkę śmietany, do drugiej mak i łyżkę śmietany, do 3 orzechy i łyżkę śmietany, a do czwartej kakao i łyżkę śmietany. Po wymieszaniu, pieczmy każdy placek oddzielnie w blaszce (23x35) wyłożonej papierem do pieczenia w 180 st C ok 20 minut.

Masa budyniowa
  • 2 szkl. mleka 
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 masło 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 żółtka
Mąki i żółtka rozmieszać w pół szklanki mleka, pozostałe zagotować z cukrem. Do gotującego mleka wlać rozmieszane mąki i gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Miękkie masło ucieramy, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu. 

Masa jabłkowa
  • 1 kg. jabłek
  • 10 łyżek cukru
  • 6 łyżek wody
  • 2 galaretki cytrynowe, pomarańczowe lub agrestowe
Jabłka obrać, pokroić na "grubszy tryb" wlać wodę wsypać cukier i gotować aż zmiękną. Wsypać galaretki, rozmieszać i odstawić do ostygnięcia. 
Przełożenie placek / 1/2 masy budyniowej / placek / masa jabłkowa / 1/2 masy budyniowej / placek. Wierzch można dodatkowo polać czekoladą.






20 komentarzy:

  1. jaki wysoki.... ile pysznych warstw!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam smaczka na Twojego ''smaczka'' :) pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, tyle warstw w jednym cieście, prawdziwa uczta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne warstewki :) A ja przed obiadem :) nie mogę spokojni patrzeć .

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczne ciacho :) Tyle warstw - robi wrażenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. miałam napisać że mam smaczka na tego smaczka, ale ktoś już mnie ubiegł;) Bardzo apetyczne ciasto! Lubię takie wielowarstwowe ciasta, w których smaki doskonale współgrają i się uzupełniają

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo dobrze wygląda to ciasto. Posiada z pewnością różnorodność smaków i zapachów. Chętnie bym takie zjadła na podwieczorek.

    OdpowiedzUsuń
  8. O matko! Tyle warstw <3 Prawdziwy kosmos dla kubków smakowych <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Genialne ciacho! Takiego przekładańca chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Smaczek wygląda dosłownie jak dzieło sztuki!!!!
    MNIAM!
    cieplutko ściskam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ konkretne wieżyczki :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Jaki dostojny ten przekładaniec :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto bardzo ciekawe. Tyle w nim smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ile warstw ! pracochłonne to ciacho,ale pewnie pyszne <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...