wtorek, 27 września 2016

Smaczek

Dziś mam dla Was smakowitego przekładańca z jabłkami. Ciasto idealne na specjalne okazje, bo trzeba się przy nim odrobinę napracować, ale wygląd i smak zdecydowanie wynagradzają  poświęcony czas.



 Ciasto:
  • 40 dag mąki 
  • 25 dag cukru 
  • 8 jaj 
  • 1 margaryna 
  • cukier z wanilią 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 10 dag wiórków kokosowych 
  • 10 dag mielonych orzechów  
  • 10 dag maku 
  • 2 łyżki kakao 
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
Margarynę ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy do niej kolejno po jednym żółtku. Mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia, na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek.Ciasto dzielimy na 4 części, do 1 dodajemy wiórki kokosowe i łyżkę śmietany, do drugiej mak i łyżkę śmietany, do 3 orzechy i łyżkę śmietany, a do czwartej kakao i łyżkę śmietany. Po wymieszaniu, pieczmy każdy placek oddzielnie w blaszce (23x35) wyłożonej papierem do pieczenia w 180 st C ok 20 minut.

Masa budyniowa
  • 2 szkl. mleka 
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 masło 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 żółtka
Mąki i żółtka rozmieszać w pół szklanki mleka, pozostałe zagotować z cukrem. Do gotującego mleka wlać rozmieszane mąki i gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Miękkie masło ucieramy, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu. 

Masa jabłkowa
  • 1 kg. jabłek
  • 10 łyżek cukru
  • 6 łyżek wody
  • 2 galaretki cytrynowe, pomarańczowe lub agrestowe
Jabłka obrać, pokroić na "grubszy tryb" wlać wodę wsypać cukier i gotować aż zmiękną. Wsypać galaretki, rozmieszać i odstawić do ostygnięcia. 
Przełożenie placek / 1/2 masy budyniowej / placek / masa jabłkowa / 1/2 masy budyniowej / placek. Wierzch można dodatkowo polać czekoladą.






21 komentarzy:

  1. jaki wysoki.... ile pysznych warstw!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam smaczka na Twojego ''smaczka'' :) pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, tyle warstw w jednym cieście, prawdziwa uczta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne warstewki :) A ja przed obiadem :) nie mogę spokojni patrzeć .

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczne ciacho :) Tyle warstw - robi wrażenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. miałam napisać że mam smaczka na tego smaczka, ale ktoś już mnie ubiegł;) Bardzo apetyczne ciasto! Lubię takie wielowarstwowe ciasta, w których smaki doskonale współgrają i się uzupełniają

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo dobrze wygląda to ciasto. Posiada z pewnością różnorodność smaków i zapachów. Chętnie bym takie zjadła na podwieczorek.

    OdpowiedzUsuń
  8. O matko! Tyle warstw <3 Prawdziwy kosmos dla kubków smakowych <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Genialne ciacho! Takiego przekładańca chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Smaczek wygląda dosłownie jak dzieło sztuki!!!!
    MNIAM!
    cieplutko ściskam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ konkretne wieżyczki :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Jaki dostojny ten przekładaniec :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto bardzo ciekawe. Tyle w nim smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ile warstw ! pracochłonne to ciacho,ale pewnie pyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  15. You could certainly see your expertise within the article you write.
    The world hopes for even more passionate writers such
    as you who are not afraid to say how they believe.
    Always follow your heart.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...