Kurki to zdecydowanie moje ulubione grzyby. Gdy tylko się pojawiają ciągnie mnie jak przysłowiowego wilka do lasu. Nie uznaję kupionych, a mrożone już mi tak nie smakują, muszą być świeże i własnoręcznie zebrane i basta. :) Najbardziej smakują mi duszone podane z makaronem w towarzystwie natki pietruszki. To proste, pyszne danie gości u mnie kilka razy w sezonie. A Wy w jakiej postaci lubicie je najbardziej?
Składniki (porcja dla 2 osób):
- ok 1/2 litra kurek
- 1 średnia cebula
- 2-3 marchewki
- łyżka masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- makaron (u mnie najczęściej wstążki lub świderki od Lubelli)
Kurki starannie oczyszczamy i myjemy, duże kroimy na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy masło w głębszej patelni, wrzucamy posiekaną cebulę. Marchewki kroimy w kostki i gotujemy oddzielnym garnku. Gdy cebula się ze szkli dodajemy kurki i dusimy pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu przez 20 minut. W międzyczasie gotujemy makaron. Do kurek wrzucamy ugotowaną marchewkę, całość gotujemy jeszcze minutkę. Śmietanę mieszamy z gorącym sokiem z kurek, a jeśli jest go mało to z gorącą wodą i wlewamy do sosu. Solimy i pieprzymy do smaku gotujemy jeszcze chwilkę i gotowe. Ja najczęściej wrzucam ugotowany makaron do sosu, mieszam w patelni i dopiero rozkładam na talerze posypując obficie natką pietruszki.
Bardzo lubię kurki z sosem smietanowym i makaronem, to moja wersja mojego ulubionego dania z kurkami-:) Twoje danie wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńJa niestety kupuję. Ale na rynku i zawsze od tej samej osoby, która wie, jak je przechować przez noc, aby pachniały jak świeże. Ze sklepu nie tknę. Mrożone smaku nie mają. A kurki tak lubię, że nie umiem się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńKurki akurat kupuję, nie zbieram, ale nie ważne - i tak są przepyszne :) Co do mrożonych to się zgadzam z Tobą całkowicie. A danie, które prezentujesz - pyszności! :)
OdpowiedzUsuńale smacznie wygląda takie danie:)
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym taki makaron!! Narobiłaś mi apetytu!! :)
OdpowiedzUsuńPięknie i kolorowo podane! :) Własnoręcznie zebrane są najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńKurki moje ulubione <3
OdpowiedzUsuńJak niewiele potrzeba do pysznego obiadu :D
OdpowiedzUsuńJak z kurkami, to ja poproszę :) Pysznie
OdpowiedzUsuńKurki to moje ulubione grzyby:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurki, a jeszcze nigdy ich sama nie przygotowywałam🙊
OdpowiedzUsuńObiad marzenie:)
OdpowiedzUsuńświetnie!
OdpowiedzUsuńkurki - oprócz tego, że są pyszne - mają super właściwości pro-zdrowotne, warto jeść, dopóki są.
U nas jak na razie królowały podgrzybki ale i na kurki polujemy na targu ;) Świetny i pyszny przepis . Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńLubie takie połączenia :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie makaronu z grzybami! Czy może być lepiej? :)
OdpowiedzUsuńIdealne połączenie :) U mnie dziś też były kurki :)
OdpowiedzUsuńPyszności! tyle ze bez smietany ;)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne! Zastanawiam się tylko na co zamienić śmietanę. Myślisz, że jogurt grecki będzie ok?
OdpowiedzUsuńTak ja w wersji zdrowszej daje właśnie grecki lub naturalny
Usuń