poniedziałek, 5 września 2016

Makaron z kurkami

Kurki to zdecydowanie moje ulubione grzyby. Gdy tylko się pojawiają ciągnie mnie jak przysłowiowego wilka do lasu. Nie uznaję kupionych, a mrożone już mi tak nie smakują, muszą być świeże i własnoręcznie zebrane i basta. :) Najbardziej smakują mi  duszone podane z makaronem w towarzystwie natki pietruszki. To proste, pyszne danie gości u mnie kilka razy w sezonie. A Wy w jakiej postaci lubicie je najbardziej? 



Składniki (porcja dla 2 osób):
  • ok 1/2 litra kurek
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 marchewki
  • łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • makaron (u mnie najczęściej wstążki lub świderki od Lubelli)
Kurki starannie oczyszczamy i myjemy, duże kroimy na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy masło w głębszej patelni, wrzucamy posiekaną cebulę. Marchewki kroimy w kostki i gotujemy oddzielnym garnku. Gdy cebula się ze szkli dodajemy kurki i dusimy pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu przez 20 minut. W międzyczasie gotujemy makaron. Do kurek wrzucamy ugotowaną marchewkę, całość gotujemy jeszcze minutkę. Śmietanę mieszamy z gorącym sokiem z kurek, a jeśli jest go mało to z gorącą wodą i wlewamy do sosu. Solimy i pieprzymy do smaku gotujemy jeszcze chwilkę i gotowe. Ja najczęściej wrzucam ugotowany  makaron do sosu, mieszam w patelni i dopiero rozkładam na talerze posypując obficie natką pietruszki.


20 komentarzy:

  1. Bardzo lubię kurki z sosem smietanowym i makaronem, to moja wersja mojego ulubionego dania z kurkami-:) Twoje danie wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja niestety kupuję. Ale na rynku i zawsze od tej samej osoby, która wie, jak je przechować przez noc, aby pachniały jak świeże. Ze sklepu nie tknę. Mrożone smaku nie mają. A kurki tak lubię, że nie umiem się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurki akurat kupuję, nie zbieram, ale nie ważne - i tak są przepyszne :) Co do mrożonych to się zgadzam z Tobą całkowicie. A danie, które prezentujesz - pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale smacznie wygląda takie danie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj zjadłabym taki makaron!! Narobiłaś mi apetytu!! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie i kolorowo podane! :) Własnoręcznie zebrane są najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak niewiele potrzeba do pysznego obiadu :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak z kurkami, to ja poproszę :) Pysznie

    OdpowiedzUsuń
  9. Kurki to moje ulubione grzyby:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam kurki, a jeszcze nigdy ich sama nie przygotowywałam🙊

    OdpowiedzUsuń
  11. świetnie!
    kurki - oprócz tego, że są pyszne - mają super właściwości pro-zdrowotne, warto jeść, dopóki są.

    OdpowiedzUsuń
  12. U nas jak na razie królowały podgrzybki ale i na kurki polujemy na targu ;) Świetny i pyszny przepis . Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubie takie połączenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam połączenie makaronu z grzybami! Czy może być lepiej? :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Idealne połączenie :) U mnie dziś też były kurki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszności! tyle ze bez smietany ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo apetyczne! Zastanawiam się tylko na co zamienić śmietanę. Myślisz, że jogurt grecki będzie ok?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ja w wersji zdrowszej daje właśnie grecki lub naturalny

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...