czwartek, 14 maja 2020

Ciasto "Zośka'

Ciasto "Zośka'

Dziś imieniny Zofii i na tą okoliczność ale też na każdą inną mam dla Was przepyszne ciasto, warstwowe, które nazywa się "Zośka" nie mam pojęcia dlaczego taka akurat nazwa, ale ciasto jest pyszne, nie przesłodzone, a warstwy prezentują się bardzo efektownie i na dodatek ładnie się kroi. W oryginalnym przepisie warstwa śmietankowa jest na górze, a na dole galaretka, do której dodane są wiśnie. Ponieważ wiśni u mnie już brak zrobiłam tylko warstwę galaretki wiśniowej. 

Składniki:
  • 300 g masła (może być margaryna)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 6 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 2/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka kakao
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Oddzielamy białka od żółtek. Masło ucieramy z cukrem na najwyższych obrotach miksera, a gdy się połączą dodajemy po jednym żółtku i alej ucieramy aż uzyskamy gładką masę, do której dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i amoniak i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy i mieszamy do połączenia. Ciasto dzielimy na 3 części. Do 1 dodajemy kakao, do drugiej zmielone orzechy, a do trzeciej 2 łyżki mąki pszennej i każdą mieszamy. Każdą część pieczemy w osobnej blaszce (jeśli macie piekarnik z termoobiegiem możecie piec wszystkie blaszki na raz) ok 30 minut w 180 st.C. Wymiary blaszki 23x33 cm

Przełożenie:
  • 400 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 galaretki wiśniowe
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wody. Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 3/4 litra wody. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a gdy będzie gęsta mieszamy z tężejącą galaretką cytrynową.
Złożenie ciasta: na placku kakaowym rozprowadzamy śmietanę i przykrywamy plackiem orzechowym, na którym rozprowadzamy równomiernie tężejącą galaretkę wiśniową. Przykrywamy całość ostatnim plackiem i polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, lub polewą czekoladową. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Ciasto "Zośka'

Ciasto "Zośka'

Ciasto "Zośka'

4 komentarze:

  1. Pyszne ciasto 😋. U mnie w domu od zawsze do galaretki dodaje się jeszcze wiśnie z kompotu - polecam 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka blaszka do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciasto jest super! Stary przepis, ale jest rewelacyjny! Świetnie się sprawdza na każdą imprezę. Ja znam też wersję, gdzie galaretka jest z owocami, a śmietana jest zastąpiona dwiema śmietankami w proszku z mniejszą ilością mleka i do tego galaretka cytrynowa (połowę mniej wody), jest okej, ale ze śmietaną jest zdrowsze 😁

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...