Dotychczas ciasta z rabarbarem robiłam zawsze w wersji pieczonej, tym razem postanowiłam zrobić coś na szybko, taki klasyczny sernik na zimno z karmelizowanym rabarbarem na wierzchu i wiecie co ? To był strzał w 10, ten sernik smakuje po prostu obłędnie.
Składniki:
- 400 ml śmietany 30%
- 250 serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1/4 szklanki mleka
- słomka ptysiowa Brześć
Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Schłodzony serek i śmietanę ubijamy z cukrem pudrem aż uzyskamy gęsty krem (ja dałam tylko łyżkę cukru pudru, ale proponuję sprawdzić, czy taki poziom słodkości Wam odpowiada i ewentualnie dosłodzić) na koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy aż połączy się z kremem.
Na dno tortownicy (22 cm) wykładamy słomki ptysiowe, a na słomkach rozprowadzamy krem i odstawiamy do lodówki.
Karmelizowany rabarbar:
- 4-5 łodyg rabarbaru
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki cukru
Na patelnię wlewamy wodę i wsypujemy cukier, podgrzewamy kilka minut aż cukier zacznie się karmelizować, dodajemy pokrojony w ok 10 cm kawałki rabarbar i gotujemy aż zmięknie, uważając by nie zaczął się rozpadać, bo wtedy będzie wyglądał mało efektownie. Po przestudzeniu rabarbar układamy na masie serowej i gotowe.
Wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńTakiego połączenia się nie spodziewałam i potwierdzam, wygląda bosko!
OdpowiedzUsuń