Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 1/2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
- 1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Masa kokosowa:
- 1/2 litra mleka
- 2 łyżki cukru
- 200 g wiórków kokosowych
- 200 g masła
Masa galaretkowa:
- 750 ml wody
- 3 dowolne galaretki
Przygotowanie:
Biszkopt
- Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i ubijaj do momentu aż cukier się rozpuści.
- Następnie dodaj żółtka i zmiksuj do połączenia
- Wsyp mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj
- Przelej biszkopt do formy (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok 30 minut w 170 st. C
Masa kokosowa:
- Do garnka wlej mleko, dodaj cukier i zagotuj
- Do gotującego się mleka wsyp wiórki kokosowe i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aby masa się nie przypaliła.
- Do gorącej masy dodaj masło i wymieszaj aby masło się roztopiło. Masę kokosową ostudź.
- Galaretki rozpuść w 750 ml wrzącej wody i odstaw do lekkiego stężenia
Złożenie ciasta:
- Ostudzony biszkopt nasącz ponczem
- Na biszkopt wyłóż ostudzoną masę kokosową
- Na masę kokosową wylej tężejącą galaretkę i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz