czwartek, 25 kwietnia 2019

Murzynek królewski

 murzynek królewski

Wilgotny dość ciężki, a do tego wszystkiego przełożony pysznym kremem i dżemem taki jest ten murzynek. Spróbujcie, a gwarantuję, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku

Ciasto:
  • 6 jajek
  • 150 g czekolady ( użyłam pół na pół mleczną i gorzką)
  • 220 g masła
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 250 g zmielonych orzechów (użyłam włoskich ale możecie dodać trochę migdałów, czy orzechów laskowych)
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zaczynamy od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej. Następnie miękkie masło ucieramy na puch dodając stopniowo cukier, a później kolejno żółtka. Wsypujemy orzechy, bułkę tartą i proszek do pieczenia oraz rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszamy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, a następnie ostrożnie mieszamy z ciastem. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x33 cm) i pieczemy ok 40 minut w 170 st. C. Upieczone ciasto studzimy.

Krem:
  •  2 szklanki mleka
  • 200 g śmietanki 30%
  • 1 opakowania budyniu (u mnie malinowy bez cukru 20 g )
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
  • słoik dżemu (u mnie malinowy, ale może być śliwkowy, czy wiśniowy)
  • 100 g czekolady (użyłam gorzkiej)
  • 3-4 łyżki mleka
Żelatynę zalewamy wodą lub mlekiem (tak by tylko ją przykryło) i odstawiamy do napęcznienia. Proszek budyniowy rozprowadzamy w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, na wrzące wlewamy rozrobiony proszek i mieszając zagotowujemy. Gotowy budyń studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do budyniu dokładnie mieszając. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno i również stopniowo dodajemy do budyniu i mieszamy, by całość ładnie się połączyła.
Ciasto przekrawamy na 3 części, pierwszą smarujemy cienką warstwą dżemu, przykrywamy drugą i smarujemy kremem, który przykrywamy trzecim plackiem. Czekoladę razem z mlekiem umieszczamy w kąpieli wodnej i rozpuszczamy, a następnie polewamy nią wierzch ciasta. Całość wkładamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego

murzynek królewski

10 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...