piątek, 13 kwietnia 2018

Kostka kajmakowo kokosowa




Moja córa rośnie, a ja zamiast mieć więcej czasu na blogowanie mam go jakby mniej, przepisów w kolejce czeka całe mnóstwo, wszystkie sfotografowane, ale zamiast usiąść do komputera wolę wyjść z moją Panienką na spacer, bo pogoda taka piękna. Obiecuję, poprawę, a dziś zapraszam Was na pyszny czekoladowy biszkopt, z masą kokosową, dwiema warstwami herbatników i masą kajmakową. Pyszne i efektowne ciasto w sam raz do weekendowej kawy, ale i na specjalne okazje także się sprawdzi.

Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy  z solą, a następnie wsypujemy partiami cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej piany. Dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy, a potem ostrożnie wsypujemy mąki, proszek i kakao. Wykładamy na blaszkę (moja ma wymiary 23,5 cm na 35,5 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C, a następnie studzimy.

Masa kokosowa:
  • 700 ml mleka
  • 1 masło
  • 150 g wiórek kokosowych
  • budyń śmietankowy
  • 3 łyżki cukru
 250 ml mleka zagotowujemy, zalewamy nim wiórki i odstawiamy do napęcznienia. Z pozostałego mleka i cukru gotujemy budyń, studzimy, następnie mieszamy z wiórkami. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy do niego po łyżce budyniu z wiórkami cały czas ucierając.

Dodatkowo:
  • herbatniki kakaowe (ja kupuję ostatnio duże opakowania chyba 400 g)
  • masa kajmakowa 
  • czekolada mleczna
Biszkopt kroimy na pół (można go nasączyć np herbatą) wykładamy na niego połowę masy kokosowej, a na nią układamy warstwę herbatników, na herbatnikach smarujemy masę kajmakową i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Na herbatniki smarujemy pozostałą masę kokosową i przykrywamy ją drugą częścią biszkoptu i polewamy rozpuszczoną czekoladą. Smacznego




18 komentarzy:

  1. Porywam kawałek do porannej kawusi tak pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. O rajuniu, wygląda bombowo, chociaż pewnie trzeba by po nim trochę pobiegać ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Warstewka karmelowa działa na zmyły :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie piękne to ciacho!
    Racja, lepiej korzystać z pięknej pogody niż siedzieć przy komputerze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Biszkopt kroimy na pół czyli mamy wymiar ciasta pomniejszony o dwa z jednego wymiaru czy przekrajamy wzdłuż po wysokości ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto rewelacja zarówno dla mnie jak i moich gości. Przepyszne! Nasączyłam herbatą z dodatkiem amaretto bo lubimy ciasta wilgotne. Przepis już poszedł dalej...

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis super,zaraz go wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy 450 ml to nie za dużo jak na 1 budyń? Czy jego konsystencja nie będzie za rzadka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, normalnie budyń jest przecież na 500 ml, jak się Pani boi to można dać mniej, ja robiłam tak jak podaję i wyszło ok

      Usuń
  9. Wygląda super. Skusiłam się i piekę. Biszkopt już siedzi w piekarniku, a budyń stygnie.

    OdpowiedzUsuń
  10. a jeśli ciasto wychodzi tak cienkie że nie da się po prostu go przekroić?i co wtedy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można próbować je poskładać dodając np na wierch dodatkową warstwę herbatników, albo po prostu upiec jeszcze jeden placek :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...