piątek, 13 kwietnia 2018

Kostka kajmakowo kokosowa




Moja córa rośnie, a ja zamiast mieć więcej czasu na blogowanie mam go jakby mniej, przepisów w kolejce czeka całe mnóstwo, wszystkie sfotografowane, ale zamiast usiąść do komputera wolę wyjść z moją Panienką na spacer, bo pogoda taka piękna. Obiecuję, poprawę, a dziś zapraszam Was na pyszny czekoladowy biszkopt, z masą kokosową, dwiema warstwami herbatników i masą kajmakową. Pyszne i efektowne ciasto w sam raz do weekendowej kawy, ale i na specjalne okazje także się sprawdzi.

Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy  z solą, a następnie wsypujemy partiami cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej piany. Dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy, a potem ostrożnie wsypujemy mąki, proszek i kakao. Wykładamy na blaszkę (moja ma wymiary 23,5 cm na 35,5 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C, a następnie studzimy.

Masa kokosowa:
  • 700 ml mleka
  • 1 masło
  • 150 g wiórek kokosowych
  • budyń śmietankowy
  • 3 łyżki cukru
 250 ml mleka zagotowujemy, zalewamy nim wiórki i odstawiamy do napęcznienia. Z pozostałego mleka i cukru gotujemy budyń, studzimy, następnie mieszamy z wiórkami. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy do niego po łyżce budyniu z wiórkami cały czas ucierając.

Dodatkowo:
  • herbatniki kakaowe (ja kupuję ostatnio duże opakowania chyba 400 g)
  • masa kajmakowa 
  • czekolada mleczna
Biszkopt kroimy na pół (można go nasączyć np herbatą) wykładamy na niego połowę masy kokosowej, a na nią układamy warstwę herbatników, na herbatnikach smarujemy masę kajmakową i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Na herbatniki smarujemy pozostałą masę kokosową i przykrywamy ją drugą częścią biszkoptu i polewamy rozpuszczoną czekoladą. Smacznego




11 komentarzy:

  1. Porywam kawałek do porannej kawusi tak pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. O rajuniu, wygląda bombowo, chociaż pewnie trzeba by po nim trochę pobiegać ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Warstewka karmelowa działa na zmyły :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie piękne to ciacho!
    Racja, lepiej korzystać z pięknej pogody niż siedzieć przy komputerze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Biszkopt kroimy na pół czyli mamy wymiar ciasta pomniejszony o dwa z jednego wymiaru czy przekrajamy wzdłuż po wysokości ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto rewelacja zarówno dla mnie jak i moich gości. Przepyszne! Nasączyłam herbatą z dodatkiem amaretto bo lubimy ciasta wilgotne. Przepis już poszedł dalej...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...