Moja córa rośnie, a ja zamiast mieć więcej czasu na blogowanie mam go jakby mniej, przepisów w kolejce czeka całe mnóstwo, wszystkie sfotografowane, ale zamiast usiąść do komputera wolę wyjść z moją Panienką na spacer, bo pogoda taka piękna. Obiecuję, poprawę, a dziś zapraszam Was na pyszny czekoladowy biszkopt, z masą kokosową, dwiema warstwami herbatników i masą kajmakową. Pyszne i efektowne ciasto w sam raz do weekendowej kawy, ale i na specjalne okazje także się sprawdzi.
Biszkopt:
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki kakao
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, a następnie wsypujemy
partiami cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej piany. Dodajemy żółtka i
jeszcze chwilę miksujemy, a potem ostrożnie wsypujemy mąki, proszek i
kakao. Wykładamy na blaszkę (moja ma wymiary 23,5 cm na 35,5 cm)
wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C, a
następnie studzimy.
Masa kokosowa:
- 700 ml mleka
- 1 masło
- 150 g wiórek kokosowych
- budyń śmietankowy
- 3 łyżki cukru
250 ml mleka zagotowujemy, zalewamy nim wiórki i odstawiamy do napęcznienia. Z pozostałego mleka i cukru gotujemy budyń, studzimy, następnie mieszamy z wiórkami. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy do niego po łyżce budyniu z wiórkami cały czas ucierając.
Dodatkowo:
- herbatniki kakaowe (ja kupuję ostatnio duże opakowania chyba 400 g)
- masa kajmakowa
- czekolada mleczna
Biszkopt kroimy na pół (można go nasączyć np herbatą) wykładamy na niego połowę masy kokosowej, a na nią układamy warstwę herbatników, na herbatnikach smarujemy masę kajmakową i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Na herbatniki smarujemy pozostałą masę kokosową i przykrywamy ją drugą częścią biszkoptu i polewamy rozpuszczoną czekoladą. Smacznego
Porywam kawałek do porannej kawusi tak pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńPrzepiękny :)
OdpowiedzUsuńO rajuniu, wygląda bombowo, chociaż pewnie trzeba by po nim trochę pobiegać ;)
OdpowiedzUsuńWarstewka karmelowa działa na zmyły :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ❤
OdpowiedzUsuńJakie piękne to ciacho!
OdpowiedzUsuńRacja, lepiej korzystać z pięknej pogody niż siedzieć przy komputerze :)
Wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńTe warstwy wyglądają bosko <3
OdpowiedzUsuńBiszkopt kroimy na pół czyli mamy wymiar ciasta pomniejszony o dwa z jednego wymiaru czy przekrajamy wzdłuż po wysokości ?
OdpowiedzUsuńWzdłuż po wysokości
UsuńCiasto rewelacja zarówno dla mnie jak i moich gości. Przepyszne! Nasączyłam herbatą z dodatkiem amaretto bo lubimy ciasta wilgotne. Przepis już poszedł dalej...
OdpowiedzUsuńsuper :)
UsuńPrzepis super,zaraz go wypróbuję
OdpowiedzUsuńCzy 450 ml to nie za dużo jak na 1 budyń? Czy jego konsystencja nie będzie za rzadka?
OdpowiedzUsuńnie, normalnie budyń jest przecież na 500 ml, jak się Pani boi to można dać mniej, ja robiłam tak jak podaję i wyszło ok
UsuńWygląda super. Skusiłam się i piekę. Biszkopt już siedzi w piekarniku, a budyń stygnie.
OdpowiedzUsuńa jeśli ciasto wychodzi tak cienkie że nie da się po prostu go przekroić?i co wtedy?
OdpowiedzUsuńMożna próbować je poskładać dodając np na wierch dodatkową warstwę herbatników, albo po prostu upiec jeszcze jeden placek :)
UsuńCiasto wygląda obłędnie ❤
OdpowiedzUsuńCiasto smakuje rewelacyjnie. Szczególnie na drugi dzień. Ja tylko zastąpiłam czekoladowe herbatniki zwykłymi. A biszkopt nasączyłam kawą z amaretto
UsuńRobiłam jest pyszne tylko dałam jasne ciastka namovzone w alkoholu. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńto zawsze dodatkowy smaczek, pod warunkiem, że ciasta nie jedzą dzieci :)
UsuńDzis upieklam. Zastanawiam się dlaczego tyle mąki ziemniaczanej, biszkopt wyszedł twardy.
OdpowiedzUsuńbardzo często piekę biszkopty z tak dużą ilością mąki ziemniaczanej, dzięki jej dodatkowi są bardziej "zwarte" ale nigdy nie wyszedł mi twardy
UsuńBudyń duży? Z cukrem czy bez?
OdpowiedzUsuństandardowy 40 g bez cukru
UsuńA czy te wiórki kokosowe "wypija" to całe mleko? I na jak długo one muszą być nim zalane?
OdpowiedzUsuńPowinny wchłonąć, moje stały ok godziny
UsuńSuper, ślicznie dziękuję za tak szybką odpowiedź będę pewnie nie długo robić ;)
UsuńNie chcę pouczać ale czy tej mąki nie za dużo, na te 5 jajek? Piekę dość sporo ciast i tortów ale tyle mąki nie spotkałam w żadnym przepisie.
OdpowiedzUsuńnie za dużo, dzięki temu ciasto jest bardziej zwarte i ładnie się kroi, a potem elegancko wygląda
UsuńZa dużo mąki jak na biszkopt z 5 jajek!
OdpowiedzUsuńnie za dużo, dzięki temu ciasto jest bardziej zwarte i ładnie się kroi, a potem elegancko wygląda
Usuń