I mamy w końcu wiosnę, piękną, soczyście zieloną i ubarwioną kwiatami, akurat mam to szczęście przebywać od kilku dni na wsi, tutaj to wiosennośc czuć jeszcze bardziej, nawet gdy córa budzi się o 4 nad ranem gdy za oknem już świta, to dobiegający z za okna śpiew ptaków działa kojąco (tak ptasiory bladym świtem już urządzają sobie trele uwierzcie mi na słowo). Dodatkowo dostałam bardzo wiosenną przesyłkę pełną czekolad Terravita, która natchnęła mnie do upieczenia tego ciasta z śmietankowym kremem wzbogaconym o popularne cukierki, dżemem z porzeczki i polewą z mlecznej czekolady dodatkowo posypaną orzeszkami ziemnymi. Mówię Wam pychota.
Biszkopt:
- 5 jaj
- szklanka cukru
- szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem:
- 500 g serka mascarpone
- 330 ml śmietany 30%
- 10 cukierków michałki
- kwaśny dżem (u mnie porzeczkowy)
Polewa:
- tabliczka czekolady mlecznej (u mnie Terravita)
- 3-4 łyżki mleka
- orzeszki ziemne bez soli
Przepysznie się prezentuje! Raj dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńTa masa wygląda niezwykle kusząco.
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie zrobić, bo wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPiękny blog i znakomite ciasta :)
OdpowiedzUsuńPrzy okazji polecam
Sklep z artykułami dla dzieci i niemowląt FRUPO.pl
Na jednym kawałku Michałka by się nie skończyło :D
OdpowiedzUsuńBardzo efektowne ciasto :)
OdpowiedzUsuńrzeczywiście ten michałek jest rewelacyjny, MEGA PRZEPIS :)
OdpowiedzUsuńwczoraj za mną chodził smak czekolady, zjadłabym tego Michałka, brzmi cudownie!
OdpowiedzUsuńSuper przepis :)
OdpowiedzUsuńCoś nie dla mnie, bo zjadłabym całą blachę :o
OdpowiedzUsuń