Z pozoru zwykłe ciasto, biszkopt, krem budyniowy, dżem i galaretka, ale dzięki otworom w górnej części biszkoptu napełnionego galaretką wygląda bardzo atrakcyjnie i efektownie, bo o tym, że smakuje świetnie to nie muszę Was przekonywać.
Biszkopt:
- 5 jaj
- 1 szkl cukru
- 1 szkl mąki
- 3/4 szkl mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 4 szklanki mleka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- olejek waniliowy lub śmietankowy
- 1 kostka masła
Dodatkowo:
- 1 słoik dżemu (u mnie porzeczkowy)
- 2 czerwone galaretki
- wiórki kokosowe do posypania
Biszkopt przecinamy wzdłuż na pół.Pierwszą połowę smarujemy dżemem, a na dżem wykładamy 2/3 kremu. W drugiej połowie biszkoptu przy pomocy kieliszka wycinamy otworki, przekładamy go na krem, a na wierzchu rozsmarowujemy resztę masy, omijając otworki. Krem posypujemy wiórkami kokosowymi, a do otworków nakładamy tężejącą galaretkę. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Pomysłowe ciasto. Przypuszczam, ze w całości wygląda zjawiskowo.
OdpowiedzUsuńUrocza nazwa tego ciacha :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią zjadłabym kawałek tego ciasta :)
OdpowiedzUsuńAle bajecznie wygląda to ciacho :)
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo fajnie i pewnie smakuje obłędnie :) Zjadłabym wielki kawałek :)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie się przezentuje to ciasto i musi pysznie smakować
OdpowiedzUsuńJaka wielkość blaszki?
OdpowiedzUsuń23x35 cm
UsuńKiedy wlewamy olejek?
OdpowiedzUsuńna koniec ucierania
OdpowiedzUsuń