piątek, 25 maja 2018

Biedronka

 

Z pozoru zwykłe ciasto, biszkopt, krem budyniowy, dżem i galaretka, ale dzięki otworom w górnej części biszkoptu napełnionego galaretką wygląda bardzo atrakcyjnie i efektownie, bo o tym, że smakuje świetnie to nie muszę Was przekonywać.

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mąki
  • 3/4 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka, a gdy się połączą wsypujemy ostrożnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 35 minut w 170 st. C

Krem:
  • 4 szklanki mleka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • olejek waniliowy lub śmietankowy
  • 1 kostka masła
2/3 mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym rozprowadzamy mąki. Zmniejszamy płomień, wlewamy na wrzące mleko i zagotowujemy mieszając by się nie przypaliło. Ugotowany budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie ciągle ucierając dodajemy ostudzony budyń.

Dodatkowo:
  • 1 słoik dżemu (u mnie porzeczkowy)
  • 2 czerwone galaretki
  • wiórki kokosowe do posypania
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody i pozostawiamy do lekkiego stężenia.
Biszkopt przecinamy wzdłuż na pół.Pierwszą połowę smarujemy dżemem, a na dżem wykładamy 2/3 kremu. W drugiej połowie biszkoptu przy pomocy kieliszka wycinamy otworki, przekładamy go na krem, a na wierzchu rozsmarowujemy resztę masy, omijając otworki. Krem posypujemy wiórkami kokosowymi, a do otworków nakładamy tężejącą galaretkę. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego



10 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...