Truskawkowe szaleństwo trwa, u mnie królują proste ciasta ze względu na alergię Zuzy na białko mleka krowiego, ja też musiałam je wyeliminować ze swojej diety i bazuję na starych sprawdzonych przepisach bez masła, mleka i śmietany. W planach mam pokombinowanie z mlekiem kokosowym,a póki co zapraszam na pysznego truskawkowca.
Biszkopt:
- 5 jaj
- 1 szkl cukru
- 1 szkl mąki
- 3/4 szkl mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mus truskawkowy:
- 1 kg truskawek
- 6 łyżeczek żelatyny
- 3-4 łyżki cukru
- 2 galaretki truskawkowe
Złożenie ciasta. Biszkopt przekrawamy na pół, na połowę biszkoptu wykładamy tężejący mus truskawkowy, przykrywamy drugą połową biszkoptu, a po wierzchu polewamy galaretką.
Prawda, że prosto, a że pysznie to już musicie sprawdzić sami.
Ciekawy przepis. Popraw błąd bo jest 1 kg cukru a to chyba powinny być truskawki bo ich w ogóle nie podałaś :-)
OdpowiedzUsuńDzięki, już poprawione :)
UsuńPyszne i orzeźwiające ciasto ❤
OdpowiedzUsuńChyba każdy lubi truskawki, więc nikt by takim ciastem nie pogardził :D
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje to ciacho! Truskawkowe smaki nigdy mi się nie znudzą :)
OdpowiedzUsuńBajecznie się prezentuje to ciacho. Uwielbiam takie aromatyczne smakowitości :)
OdpowiedzUsuńAle słodkości
OdpowiedzUsuń