piątek, 8 czerwca 2018

Truskawkowiec



Truskawkowe szaleństwo trwa, u mnie królują proste ciasta ze względu na alergię Zuzy na białko mleka krowiego, ja też musiałam je wyeliminować ze swojej diety i bazuję na starych sprawdzonych przepisach bez masła, mleka i śmietany. W planach mam pokombinowanie z mlekiem kokosowym,a póki co zapraszam na pysznego truskawkowca. 


Biszkopt:

  • 5 jaj
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mąki
  • 3/4 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka, a gdy się połączą wsypujemy ostrożnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość przekładamy do blaszki (23x33) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 35 minut w 170 st. C

Mus truskawkowy:
  • 1 kg truskawek
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 galaretki truskawkowe
Żelatynę zalewamy wodą, tak by ją zakryła i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody i odstawiamy do stężenia. Truskawki blendujemy dodając cukier wg uznania, a następnie mieszamy z żelatyną.
Złożenie ciasta. Biszkopt przekrawamy na pół, na połowę biszkoptu wykładamy tężejący mus truskawkowy, przykrywamy drugą połową biszkoptu, a po wierzchu polewamy galaretką.
Prawda, że prosto, a że pysznie to już musicie sprawdzić sami.


6 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis. Popraw błąd bo jest 1 kg cukru a to chyba powinny być truskawki bo ich w ogóle nie podałaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i orzeźwiające ciasto ❤

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba każdy lubi truskawki, więc nikt by takim ciastem nie pogardził :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie się prezentuje to ciacho! Truskawkowe smaki nigdy mi się nie znudzą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bajecznie się prezentuje to ciacho. Uwielbiam takie aromatyczne smakowitości :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...