poniedziałek, 25 czerwca 2018

Jagodzianki z kruszonką

 

Na blogu są już jedne jagodzianki - pełnoziarniste, ale mi się tym razem zachciało takich mięciutkich z chrupiącą kruszonką, a że kilka dni wcześniej Mąż zebrał dla mnie ok kilograma jagód to mogłam poszaleć. 

Ciasto (na ok 10 drożdżówek) :
  • 25g drożdży
  • pół szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 70 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka jagód

Drożdże rozpuszczamy w łyżce cukru, pozostały cukier, mąkę, sól i jajo umieszczamy w misie robota, lub na stolnicy, dodajemy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy ciasto przez ok 10 minut, po tym czasie dodajemy przestudzone masło i jeszcze chwilę wyrabiamy. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość rozwałkowujemy je na grubość ok 1 cm wycinamy okręgi i na każdy nakładamy łyżkę jagód i zostawiamy na ok 20 minut do wyrośnięcia.

Kruszonka :
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 20 g masła
  • 1 jajko do smarowania
Mąkę z cukrem umieszczamy w misce, dodajemy zimne masło i rozcieramy palcami aż powstaną drobne okruszki. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy rozkłóconym jajkiem  i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 30 minut na złoty kolor.



7 komentarzy:

  1. Dałybyśmy się pokroić za taką jagodziankę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, które mogę jeść i jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jagodzianki uwielbiam, a te wyglądają tak, że aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne. Porywam jedną do herbatki 😃

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ pyszności. Idealne na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uuuwielbiam to mało powiedziane, na targu jagód jeszcze nie widziałam,chyba czas wybrać się do lasu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...