czwartek, 13 października 2016

Wafle ze śmietanką do kawy

Tymi wafelkami jakiś czas temu poczęstowała Nas pewna sympatyczna starsza pani. Zachwyciły nas delikatnym  i niespotykanym wcześniej, jak na waflowe masy smakiem. Ponieważ posmakowały zarówno mi jak i Mężowi , nie było innej opcji jak zrobić je w domu. Ja swoje wzbogaciłam dla przełamania słodkiego smaku warstwą dżemu  i podawałam w towarzystwie herbaty Lord Nelson "Lipa z miodem" z Lidla,  z którą to bardzo polubiliśmy się w te jesienne popołudnia :) A co do wafli to uważajcie na nie bo uzależniają, ja nie umiem zjeść tylko 1 kawałeczka. ;)



Składniki:
  • 1 paczka wafli (5 sztuk)
  • 200 g śmietanki do kawy ( w proszku)
  • 125 g. masła 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kwaśniej śmietany 18%
  • słoik dżemu (najlepiej kwaskowatego) 
Zagotowujemy cukier z masłem, śmietaną i studzimy. Następnie dodajemy śmietankę do kawy i mieszamy (radzę zmiksować lub zblendować, wtedy nie pojawią się grudki). Gotową masą smarujemy wafle (ja posmarowałam 2 razy masą, następnie dżemem i znów masą) i odkładamy do lodówki lub w chłodne miejsce na kilka godzin.







32 komentarze:

  1. Tymi waflami przypomniałaś mi dzieciństwo, pamiętam jak mój kochany tatuś przyrządzał je dla mnie i braci, pychota. Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne i ciekawe połączenie. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie sama takie zrobie! :)
    pozdrawiam, https://mikrouszkodzeniaa.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio miałyśmy fazę na przekładane wafle a takie też byśmy chętnie spróbowały :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wafle ostatni raz robiłam w zeszłym roku,już zapomniałam jak smakują :o

    OdpowiedzUsuń
  6. Do schrupania:) Ze śmietanki do kawy jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne słodkie ciasteczka, pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zaraz zaczynam II kawę- chętnie bym połączyła ją z waflami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Całe dzieciństwo w jednym przepisie :D uwielbiałam takie wafle, całe wieki ich nie robiłam :) Twoje wyglądają bosko!

    OdpowiedzUsuń
  10. Smak dzieciństwa :) uwielbiam uwielbiam uwielbiam :) i chyba muszę je zrobić :)

    pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie takie wafle tylko do herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jaka ta śmietanka do kawy? W proszku?

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja do gorącej masy wsypuje agrestową galaretke. Resztę robię tak samo. Pysznosci

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tej masy z margaryną i śmietanką wsypuje pani galaretkę? Ciekawy pomysł

      Usuń
  14. Nigdy nie jadłam żadnych ciastek ze śmietanką do kawy a chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie wpadłabym na to, że chodzi o śmietankę w proszku. Uważam, że taką istotną informację należy dopisać. Nigdy nie używałam takich sztuczności, dlatego myślałam o płynnej śmietance np. 12 czy 18%. Nie kremówce, bo to by było raczej napisane. Dobrze że przeczytałam komentarze.

    OdpowiedzUsuń
  16. Słuszna uwaga :) dziękuję, przepis już zaktualizowany. Ja śmietanki w proszku używam tylko do tych wafli bo naprawdę smak niepowtarzalny

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...