wtorek, 4 października 2016

Fit omlet szarlotkowy

Z reguły omlet to u mnie klasycznie i prosto jajka rozmieszane z płatkami, otrębami i siemieniem lnianym lądują sobie na patelni, a potem polewam jogurtem naturalnym i dodaję ulubione owoce. Tym razem jednak postanowiłam trochę poeksperymentować i muszę przyznać, że eksperyment zakończył się pełnym sukcesem.

 

Składniki:
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyzka siemienia lnianego
  • 1 jabłko
  • cynamon
  • olej do smażenia
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę, a następnie mieszamy z żółtkami i już nieco delikatniej z mąką, siemieniem lnianym i cynamonem. Jabłko obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i mieszamy z jajkami. Wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy, ja by jabłka ładnie się rozprażyły, przykryłam patelnię pokrywką. Podałam z jogurtem naturalnym, wiórkami kokosowymi i żurawiną suszoną. A Wy co byście do niego dodali? :)



17 komentarzy:

  1. jaki smaczny pomysł na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiada sie nieżle, chetnie bym wypróbowała

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł, w pierwszej chwili myślałam, że to ciasto, a nie omlet :)

    OdpowiedzUsuń
  4. taki omlet to ja z rozkoszą zacznę dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki omlet to ja mogę jeść codziennie! Musi smakować wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Proste i pożywne śniadanko, to lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda pysznie.
    bardzo lubię omlety, więc z chęcią wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak jest jabłko i cynamon to już pełnia szczęścia <3 Chociaż trochę fistaszków też by się na górze przydało :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie omlety na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ile kalorii ma taki omlet?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...