środa, 5 października 2016

Rolada jabłkowa


Dziś mam dla Was pyszną, prostą roladę jabłkową wg przepisu Ewy Wachowicz. To proste, a jednak eleganckie ciasto świetnie sprawdza się do codziennej kawusi, ale też jest niezastąpione na specjalne okazje.

 

Jednak zanim przejdę do przepisu chciałam się podzielić z Wami moim odkryciem. Często robię zakupy w internetach i równie często coś tam sprzedaję zarówno prywatnie, jak i w mojej pracy, kiedyś szukając tańszej wysyłki dla klienta natknęłam się na firmę GlobKurier.pl - skupia ona w jednym miejscu ofertę ponad 50 przewoźników (m.in. InPost, DHL, UPS, DPD, GLS, FedEx) i okazało się, że mają bardzo dobre ceny wszelkich przesyłek. Zresztą o konkurencyjności cen możecie przekonać się sami wchodząc na ich stronę  wyceniając swoją przesyłkę za pomocą formularza. Mi na przykład bardziej opłaca się wysyłać paczkę firmowe za pośrednictwem GlobKuriera, niż  firmą kurierską, z którą mamy podpisaną umowę.

 
 Z oferty GlobKurier.pl mogą korzystać zarówno osoby prywatne jak i firmy, a paczki nadaje się i odbiera w w parcelshopach i innych wygodnych punktach odbioru (w pobliżu mojego miejsca zamieszkania mam kilka takich miejsc i nie muszę stać tam 15 minut w kolejce jak na osiedlowej poczcie).
Firma oferuje zarówno wysyłki krajowe jak i międzynarodowe. Bez problemów wyślecie za ich pośrednictwem przesyłki listowne,  paczki, palety, dłużyce i inne przesyłki niestandardowe. Oferują wysyłkę różnych przedmiotów: dokumentów, sprzętu AGD/RTV, żywności (z minimum 3 miesięcznym terminem ważności), części samochodowych, czy przesyłek niestandardowych takich jak rowery, meble, wózki, itp. Jeśli musicie coś wysyłać to polecam, sama już kilkukrotnie przetestowałam ich usługi i wiem, że warto z nich korzystać. Ależ się rozpisałam, a tu pora na przepis:

Składniki:
  • 7 jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 700 g  jabłek
  • 3 łyżki bułki tartej
  • cynamon
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Nie przerywając mieszania wlewamy olej i wsypujemy mąkę. Na dużej blaszce z piekarnika, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia układamy blisko siebie obrane i pokrojone w ósemki jabłka. Posypujemy je cynamonem i bułką tartą. Na jabłkach rozprowadzamy równą warstwą ciasto biszkoptowe i pieczemy ok 15 minut w 200 st. C. Wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy i wykładamy na drugą stronę, najlepiej odrazu na ściereczkę. Zdejmujemy papier do pieczenia i zawijamy roladę w ścierkę, jabłkami do środka. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego


30 komentarzy:

  1. O widzisz nie słyszałam o nich jeszcze, poczytam do kawki :)
    A placuszek prezentuje się bardzo apetycznie lubię jabłka, lubię je w ciastach więc coś dla mnie :)

    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. taka lekka się wydaje,pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba by mi posmakowała taka rolada:) Za takimi typowymi z kremami nie przepadam, ale ta to co innego

    OdpowiedzUsuń
  4. gdzieś kiedyś widziała taką roladę, ale nie pamiętam gdzie. Teraz zapiszę sobie przepis, żeby mieć pod ręką;) Prezentuje się znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka fajna i wilgotna w środku rolada <3

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam tę roladę i często ją robię ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. często ja robię ale .... zwijam odwrotnie- jabłkami ku górze:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rolada wygląda bardzo mięciutko i smacznie :) w sam raz do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny klasyk! Twoja wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Rolada pierwsza klasa! Pysznie się prezentuje :) Do niedzielnej kawki idealna!

    OdpowiedzUsuń
  11. wspaniała rolada. chętnie bym zjadła. i prezentuje się pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Jaka ona piękna ta rolada ;) zjadłabym...

    OdpowiedzUsuń
  13. Roladka pierwsza klasa. Ja ostatnio gotuję z www.kcalmar.com Polecam, jako inspirację:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kiedyś robiłam podobną ze śliwkami, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam rolady, z jabłkiem pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda bardzo fajnie! Lubię przepisy z udziałem jabłka, szczególnie jesienią :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Takiego zawijasa jeszcze nie robiłam... Może spróbuję. ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Prezentuje się naprawdę okazale! Kocham rolady biszkoptowe z kremami itd., z jabłkami jeszcze nie jadłam, a musi być pycha :) jestem fanką szarlotek, więc pewnie zakochałabym się w niej bez pamięci <3

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo fajnie napisane. Jestem pod wrażeniem i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...