#materiał zawiera linki sponsorowane
Dziś zapraszam na kolejny przepis, o który prosiliście mnie na fb, to mój ulubiony makowiec z jabłkami zwany także często japońskim, prosty w wykonaniu, wilgotny i pełen maku, bez dodatkowej warstwy ciasta, która jest tu całkowicie zbędna. Możecie do niego dodać skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy, suszoną żurawinę, wszystko to tylko wzbogaci jego smak. Jakoś tak się składa, że robię go tylko na święta i chyba dlatego smakuje mi jeszcze bardziej. Ciekawa jestem, jakie ciasto z makiem Wy lubicie najbardziej i robicie najczęściej?
Przy okazji, jeśli szukacie pomysłów na ciekawe, a jednocześnie prezenty zobaczcie sobie koniecznie zestaw do fondue które później można przygotować na romantyczny wieczór we dwoje, lub spotkanie ze znajomymi. Rozpuszczona w nim czekolada czy ser idealnie będzie nadawać się do zanurzania słodkich przekąsek, takich jak owoce, ciasteczka, lub wytrawnych - warzyw, krakersów czy innych smakołyków. Fondue i dostosowane do niego naczynie jest bardzo łatwe w użyciu i z pewnością sprawi wiele radości wszystkim użytkownikom. Kolejnym dobrym pomysłem na prezent będzie zestaw do sushi, które zdobywa coraz większą popularność na całym świecie, a odpowiednio dobrany zestaw akcesoriów pozwoli łatwo przygotować tą tradycyjną japońską potrawę we własnym domu i podać w efektowny sposób Jeszcze innym ciekawym pomysłem są ostatnio bardzo modne deski do serwowania przekąsek, ja sama mam taką drewnianą obrotową, którą wykorzystuję podczas spotkań z przyjaciółmi układając na niej różne sery, kabanosy i warzywa.
Składniki
- 500 g maku
- 1 litr mleka
- 5 dużych jabłek
- 200 g cukru
- 6 łyżki kaszy manny
- 3 łyżki mąki
- 8 jajek
- 200 g miękkiego masła
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- garść orzechów włoskich
- garść rodzynek
- łyżka skórki pomarańczowej
Mak zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy do momentu aż wchłonie całe mleko (dzięki temu nie będzie trzeba go odcedzać :)), a następnie mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Miękkie masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, a następnie mak, miód, mąkę, kaszę, jabłka i proszek do pieczenia oraz bakalie. Białka ubijamy na sztywną pianę i na koniec, stopniowo, dokładnie mieszam z ciastem. Przekładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy ok 50 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i dekorujemy w ulubiony sposób. Ja najczęściej polewam roztopioną czekoladą.
Fajny przepis. Makowiec japoński będzie dobry na świąteczny stół :)
OdpowiedzUsuńIdealny na wigilie :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam takiego. Będę musiała wypróbowac ten przepis
OdpowiedzUsuńDzień dobry a jaki wymiar blaszki dziękuję pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak jak podałam w przepisie - 23x33 cm
UsuńCzy moze być mak z puszki?,nie posiadam maszynki do mielenia
OdpowiedzUsuńMoże, tylko wtedy radzę dać mniej cukru. W sklepach można też znaleźć suchy mak mielony
UsuńMożna tylko zalac goracym mlekiem i nie mielic?
OdpowiedzUsuńOj nie trzeba zmielić
UsuńA jeśli nie ma maszynki do mielenia?
UsuńMożna kupić mak mielony
Usuń