poniedziałek, 19 grudnia 2022

Sernik z musem piernikowo czekoladowym

#współpraca barterowa SDM Wieluń 

Sernik z musem piernikowo czekoladowym

Świąteczny sernik powinien być wyjątkowy i taki dziś chcę Wam zaproponować. Ten sernik to idealna propozycja na świąteczny stół - korzenny ciasteczkowy spód, rozpływająca się w ustach masa serowa, powidła śliwkowe, które doskonale przełamują smaki jednocześnie nadając charakteru temu sernikowi, a wszystko zwieńczone musem czekoladowo piernikowym. Mówię Wam po prostu bajka. To wszystko jest tak dobre, że ciężko się oprzeć i poprzestać na jednym kawałeczku. Nie będę ukrywała, że robotę robi przede wszystkim dobrej jakości ser i wcale nie chodzi o to, że ma być to twaróg 5 razy zmielony w ręcznej maszynce na korbkę, może to być ser z wiaderka, ważne by był dobrej jakości. Ja przy okazji pieczenia tego sernika miałam okazję przetestować ser Wieluń Mój Ulubiony i szczerze Wam go polecam, może nie należy on do najtańszych na rynku, ale zdecydowanie jest to jeden z lepszych dostępnych na rynku. To naturalny twaróg o śmietankowym smaku i gęstej, jednolitej strukturze, który nie zawiera substancji konserwujących, zagęszczających i stabilizatorów. Za taki skład i taką jakość warto zapłacić więcej i cieszyć się pysznym deserem. 

Spód:

  • 200 g ciastek korzennych
  • 50 g masła lub oleju kokosowego

Ciasteczka rozdrabniamy na piasek (przy pomocy malaksera, blendera, czy maszynki do mielenia). Dodajemy roztopione masło i mieszamy. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i przesypujemy masę ciasteczkową , którą wyrównujemy i uklepujemy.

Masa serowa:

  • 900 g twarogu mielonego (użyłam Twarożku Kanapkowo Sernikowego Mój Ulubiony)
  • 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii, ekstraktu z wanilii lub 1 opakowanie cukru wanilinowego

 

W misie miksera umieszczamy wszystkie składnik i miksujemy tylko do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną. Ważne by nie miksować zbyt długo, by nie napowietrzyć masy serowej, która urośnie, a potem opadnie, a tego chcemy uniknąć.

Masę serową przelewamy na ciasteczkowy spód i wyrównujemy, pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 55 minut, najlepiej bez termobiegu. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ser go nie oblepia i ewentualnie wydłużyć czas pieczenia. Studzimy w uchylonym piekarniku.

Mus piernikowy:

  • 500 ml śmietanki 30 lub 36 %
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 10 łyżek mleka
  • słoik powideł śliwkowych

Czekoladę łamiemy na kawałki, dolewamy 6 łyżek mleka, dodajemy przyprawę piernikową i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 

Żelatynę zalewamy pozostałym mlekiem, a następnie także rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy do połączenia. Do naczynia z żelatyną przekładamy 2-3 łyżki masy czekoladowo-śmietanowej. Mieszamy, a następnie przekładamy do reszty musu i ponownie miksujemy do połączenia.
Na wystudzony sernik wykładamy powidła śliwkowe, a na nie mus piernikowy, wyrównujemy wszystko starannie i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

 

Sernik z musem piernikowo czekoladowym

Sernik z musem piernikowo czekoladowym

Sernik z musem piernikowo czekoladowym


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...