#współpraca barterowa SDM Wieluń
Świąteczny sernik powinien być wyjątkowy i taki dziś chcę Wam zaproponować. Ten sernik to idealna propozycja na świąteczny stół - korzenny ciasteczkowy spód, rozpływająca się w ustach masa serowa, powidła śliwkowe, które doskonale przełamują smaki jednocześnie nadając charakteru temu sernikowi, a wszystko zwieńczone musem czekoladowo piernikowym. Mówię Wam po prostu bajka. To wszystko jest tak dobre, że ciężko się oprzeć i poprzestać na jednym kawałeczku. Nie będę ukrywała, że robotę robi przede wszystkim dobrej jakości ser i wcale nie chodzi o to, że ma być to twaróg 5 razy zmielony w ręcznej maszynce na korbkę, może to być ser z wiaderka, ważne by był dobrej jakości. Ja przy okazji pieczenia tego sernika miałam okazję przetestować ser Wieluń Mój Ulubiony i szczerze Wam go polecam, może nie należy on do najtańszych na rynku, ale zdecydowanie jest to jeden z lepszych dostępnych na rynku. To naturalny twaróg o śmietankowym smaku i gęstej, jednolitej strukturze, który nie zawiera substancji konserwujących, zagęszczających i stabilizatorów. Za taki skład i taką jakość warto zapłacić więcej i cieszyć się pysznym deserem.
Spód:
- 200 g ciastek korzennych
- 50 g masła lub oleju kokosowego
Ciasteczka rozdrabniamy na piasek (przy pomocy malaksera, blendera, czy maszynki do mielenia). Dodajemy roztopione masło i mieszamy. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i przesypujemy masę ciasteczkową , którą wyrównujemy i uklepujemy.
Masa serowa:
- 900 g twarogu mielonego (użyłam Twarożku Kanapkowo Sernikowego Mój Ulubiony)
- 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 3 duże jajka
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka pasty z wanilii, ekstraktu z wanilii lub 1 opakowanie cukru wanilinowego
W misie miksera umieszczamy wszystkie
składnik i miksujemy tylko do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną. Ważne by nie miksować zbyt długo, by nie napowietrzyć masy serowej, która urośnie, a potem opadnie, a tego chcemy uniknąć.
Masę serową przelewamy na ciasteczkowy spód i wyrównujemy, pieczemy w temperaturze 160ºC przez około
55 minut, najlepiej bez termobiegu. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ser go nie oblepia i ewentualnie wydłużyć czas pieczenia. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Mus piernikowy:
- 500 ml śmietanki 30 lub 36 %
- 200 g czekolady mlecznej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki żelatyny
- 10 łyżek mleka
- słoik powideł śliwkowych
Czekoladę łamiemy na kawałki, dolewamy 6 łyżek mleka, dodajemy przyprawę piernikową i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Ile naprzód možna zrobić?
OdpowiedzUsuń