Rolada makowa to bardzo prosty, a jednocześnie efektowny deser, który z pewnością posmakuje każdemu kto lubi przyjemne chrupanie maku i delikatność bitej śmietany. To ciasto będzie się również pięknie prezentować na świątecznym stole, a do jego przygotowania potrzeba dosłownie kilku chwil, także polecam Wam bardzo.
Składniki:
- 5 jajek
- 1/3 szkl. cukru
- 130 g suchego maku
- 70 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
Przełożenie:
- 400 ml śmietanki 30 lub 36%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki mleka
- słoiczek dżemu porzeczkowego
Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Po ok 10 minutach umieszczamy w kąpieli wodnej i czekamy aż się rozpuści. Zimną śmietanę umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier puder i ubijamy do momentu aż powstanie gęsty krem, do którego dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy.
Rozwijamy roladę, smarujemy cienką warstwą dżemu, a następnie śmietaną i zwijamy. ja dodatkowo wierch rolady posmarowałam cienką warstwą śmietany i posypałam płatkami migdałowymi. Odstawiamy na kilka godzin do stężenia.
Wzmianka sponsorowana
Gdy za oknem piękna śnieżna i mroźna zima, warto pomyśleć o chwili wolnego i zaplanować jakiś wyjazd może nie teraz na święta, które ja jako tradycjonalistka wolę spędzać z najbliższą rodziną, ale np na zbliżające się ferie zimowe. Jednym z miejsc, które warto odwiedzić zarówno zimą jak i latem jest Karpacz, ten najpopularniejszy górski kurort oferuje wiele atrakcji zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. O tych drugich możecie poczytać sobie tutaj https://www.malajaponia.pl/
Lubię rolady na słodko, a makowej jeszcze nie robiłam. Święta to dobra okazja. :)
OdpowiedzUsuńRolada makowa to zdecydowanie idealny deser na świąteczny stół. Łatwy w przygotowaniu przepis, bez zbędnych trudności i składników. Na pewno warty wypróbowania!
OdpowiedzUsuń