To ciasto idealne dla tych, których cierpią na nadmiar orzechów, a z tego co widziałam na facebooku takich osób jest mnóstwo. Mamy tutaj orzechy zapiekane na cieście miodowym, biszkopt orzechowy oraz krem z dodatkiem orzechów w sumie ponad pół kilograma orzechów w jednym cieście. Pyszne, efektowne i dzięki temu, że jest wysokie to bardzo podzielne w sam raz na zbliżające się święta.
Ciasto miodowe:
- 250 g masła (może być margaryna)
- 3 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sody
Masło siekamy z mąką dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto, które następnie dzielimy na 2 równe części i rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm). Jeden z placków pieczemy ok 15 minut w 180 st. C, na drugi przygotowujemy masę orzechową.
Masa orzechowa:
- 300 g orzechów włoskich, grubo krojonych
- 2 łyżki miodu
- 1/2 szkl. cukru
- 100 g masła
Na patelni lub w garnku z grubym dnem podgrzewamy masło, cukier, miód i posiekane orzechy, gdy masa zacznie wrzeć zdejmujemy z palnika. Orzechy wykładamy na wierzch jednego z placków, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C. Pieczemy do zarumienienia ok 15 minut.
Biszkopt orzechowy:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mielonych orzechów
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Białka z solą ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, a gdy piana będzie gęsta i lśniąca dodajemy kolejno żółtka, a następnie mieszamy z orzechami, bułką tartą, mąką i proszkiem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok 30 minut.
Masa kawowo-orzechowa:
- 200 g orzechów mielonych
- 1 szkl. mleka
- 100 g cukru pudru
- 200 g masła
- 2-3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
Mleko zagotowujemy i gorącym zalewamy mielone orzechy, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy przestudzone orzechy i kawę.
Złożenie ciasta:
Na ciasto z masą orzechową wykładamy połowę masy kawowo-orzechowej, na nią biszkopt orzechowy i pozostałą masę. Przykrywamy ciastem miodowym. Dekorujemy polewą.
Polewa:
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki masła
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki mleka
W garnuszku na małym ogniu podgrzewamy cukier z masłem, cały czas mieszając aż do rozpuszczenia masła. Nie zdejmując z ognia dodajemy mleko i przesiane kakao, mieszamy do połączenia składników. Gdyby polewa była zbyt gęsta należy dodać jeszcze trochę mleka.
Gotową polewą dekorujemy ciasto i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Wzmianka sponsorowana
Ciekawa jestem, czy już macie przygotowane prezenty dla bliskich na ten świąteczny czas? Ja w tym roku ogarnęłam większość rzeczy wcześniej, bo zwyczajnie nie lubię zostawiać tego na ostatnią chwilę, tym bardziej jeśli wiem co komu podarować. Jeśli jednak jeszcze szukacie inspiracji na praktyczny prezent od serca to może warto zakupić szczoteczkę soniczną np od HelloDent. Taki prezent jest niezwykle praktyczny i pozwalający na dokładne usunięcie płytki nazębnej spomiędzy zębów, bez konieczności posługiwania się irygatorem lub nicią. Skoro najczęściej życzymy sobie zdrowia, to może warto podarować coś co pozwoli o to zdrowie zadbać jeszcze lepiej?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz