Witajcie
Dziś kolejne ciasto na specjalne okazje, trochę z nim zabawy, ale naprawdę warto. Kruche ciasto, sezam, chałwa, a wszystko przełamane odrobiną kwaskowatego dżemu, po prostu nie można się oprzeć. Ja robię je najczęściej na święta, jakoś tak się przyjęło, ale ostatnio zrobiłam je do niedzielnej kawusi i doszłam do wniosku, że trzeba je robić częściej.
Ciasto kruche:
-
3 szklanki mąki pszennej
-
1/4 szklanki cukru
-
250 g masła/margaryny
-
5 żółtek
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 łyżki kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto, a następnie schładzamy w lodówce minimum godzinę (dzięki temu będzie idealnie kruche) Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować 2 placki i przełożyć do blaszki (25x33 cm).
Masa sezamowa:
-
1 szklanka sezamu (z czubem)
-
1/4 szklanki cukru
-
1/2 masła (100 g)
-
2 łyżki miodu
Wszystkie składniki wkładamy na patelnię i mieszając przesmażamy aż się ładnie połączą. Wykładamy na jeden z placków i zapiekamy 15-20 minut w 180 st. C.
Masa kokosowa:
-
2/3 szklanki cukru
-
200 g wiórków kokosowych
-
5 białek
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- dżem najlepiej z czarnej porzeczki
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Na końcu wsypujemy wiórki i budyń i całość dokładnie mieszamy. Drugi placek smarujemy dżemem, wykładamy masę kokosową i pieczemy w 180 st. C przez 15-20 minut.
Masa chałwowa:
-
1/4 szklanki cukru
-
250 g chałwy (bez bakalii), pokruszonej
-
100 g miękkiego masła
Wszystkie składniki rozpuszczamy mieszając, a następnie studzimy. Gdy masa zacznie gęstnieć wykładamy ją na przestudzony placek z sezamem i przykrywamy plackiem z masą kokosową. Ciasto najlepiej smakuje kolejnego dnia, gdy wszystkie składniki się "przegryzą".
Świetne ciacho! koniecznie muszę wypróbować;) tymczasem zapraszam na ''czekoladową Zefiryne'' -ciasto z jabłkami ;pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/03/czekoladowa-zefiryna-wg-anastazji.html
Z chęcią wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto, ale dawno nie piekłam. Pyszne smaki:))
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła takie cudo! :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo efektownie...
OdpowiedzUsuńCoś fantastycznego! Zapisuję sobie przepis do wypróbowania - musi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńChalwa nie polaczyla sie ,kleila sie wokol lyzki jak guma,reszta wyszla smaczna ale ta warstwa chalwowa w srodku jak kamien twarda
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto <3 coś wspaniałego dla fanów sezamu i chałwy
OdpowiedzUsuńPo co w masie z chałwą cukier? Przecież sama chałwa jest słodka
OdpowiedzUsuńMożna pominąć jeśli dla kogoś masa wydaje się zbyt słodka 🙂
Usuń