czwartek, 8 października 2015

Sezamowiec z masą chałwową

Witajcie
Dziś kolejne ciasto na specjalne okazje, trochę z nim zabawy, ale naprawdę warto. Kruche ciasto, sezam, chałwa, a wszystko przełamane odrobiną kwaskowatego dżemu, po prostu nie można się oprzeć. Ja robię je najczęściej na święta, jakoś tak się przyjęło, ale ostatnio zrobiłam je do niedzielnej kawusi i doszłam do wniosku, że trzeba je robić częściej.



Ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 250 g masła/margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto, a następnie schładzamy w lodówce minimum godzinę (dzięki temu będzie idealnie kruche)  Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować 2 placki i przełożyć do blaszki (25x33 cm).

Masa sezamowa:

  • 1 szklanka sezamu (z czubem)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 masła (100 g)
  • 2 łyżki miodu
Wszystkie składniki wkładamy na patelnię i mieszając przesmażamy aż się ładnie połączą. Wykładamy na jeden z placków i zapiekamy 15-20 minut w 180 st. C.

Masa kokosowa:

  • 2/3 szklanki cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 5 białek 
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • dżem najlepiej z czarnej porzeczki
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Na końcu wsypujemy wiórki i budyń i całość dokładnie mieszamy. Drugi placek smarujemy dżemem, wykładamy masę kokosową i pieczemy w 180 st. C przez 15-20 minut.

Masa chałwowa:

  • 1/4 szklanki cukru
  • 250 g chałwy (bez bakalii), pokruszonej
  • 100 g miękkiego masła
Wszystkie składniki rozpuszczamy mieszając, a następnie studzimy. Gdy masa zacznie gęstnieć wykładamy ją na przestudzony placek z sezamem i przykrywamy plackiem z masą kokosową. Ciasto najlepiej smakuje kolejnego dnia, gdy wszystkie składniki się "przegryzą".

8 komentarzy:

  1. Świetne ciacho! koniecznie muszę wypróbować;) tymczasem zapraszam na ''czekoladową Zefiryne'' -ciasto z jabłkami ;pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/03/czekoladowa-zefiryna-wg-anastazji.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to ciasto, ale dawno nie piekłam. Pyszne smaki:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś fantastycznego! Zapisuję sobie przepis do wypróbowania - musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Chalwa nie polaczyla sie ,kleila sie wokol lyzki jak guma,reszta wyszla smaczna ale ta warstwa chalwowa w srodku jak kamien twarda

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...