Nie ma to jak robić sobie notatki z przepisem na małych karteczkach, które potem są wszędzie tylko nie tam gdzie potrzeba. Na szczęście ta z przepisem do ryżu w końcu się znalazła i dziś mogę się podzielić z Wami nową wersją mlecznej kanapki wzbogaconej warstwą ryżu preparowanego w czekoladzie, który swym smakiem przypomina znane mi z dzieciństwa szyszki.
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mąki
- 4 łyżki kakao ciemnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, a następnie wsypujemy partiami cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej piany. Dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy, a potem ostrożnie wsypujemy mąkę, proszek i kakao. Biszkopt pieczemy ok 25 minut w 180 st. C i studzimy.
Masa mleczna:
- ½ szklanki mleka
- ¾ szklanki cukru
- 2 szklanki "pełnego" mleka w proszku
- 1 kostka masła
Warstwa ryżowa:
- 2 szklanki ryżu preparowanego
- 1 margaryna
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki mleka
Rozpuszczamy margarynę z cukrem, następnie dodajemy kakao i mleko. Mieszamy by składniki się połączyły i jeszcze chwilę gotujemy. Do gorącej masy wsypujemy ryż preparowany i całość po wymieszaniu odstawiamy do ostygnięcia.
przegielaś ;p to tak pysznie wyglada łał :D
OdpowiedzUsuńJakie wymiary blachy?
OdpowiedzUsuńMoja ma 35,5 na 23,5
OdpowiedzUsuńO ludzie. Nie schudnę przez Was!! Wygląda pysznie!! :)
OdpowiedzUsuńZrobilam wczoraj pycha :-) tylko dla niech ktorych moze byc za slodki :-)
OdpowiedzUsuń