czwartek, 1 października 2015

Razowe ciasteczka z płatkami owsianymi i truskawellą

 Witajcie, dziś mam dla Was kruche maślane ciasteczka z płatkami owsianymi i truskawellą, ale za nim zaproszę Was na przepis kilka słów o kolejnej godnej polecenia polskiej firmie i jej produktach.


Jakiś czas temu otrzymałam smakowitą przesyłkę od firmy Eterno. W jej składa wchodziły cytrynki w rumie, truskawella oraz syropy limonka z miętą i zielona herbata. Oczywiście od razu po rozpakowaniu przesyłki rzuciliśmy się na cytrynki w rumie - właściwie to utonęły w naszych herbatkach, pozostawiając po sobie wspomnienie smaku i chęć zakupu kolejnego słoiczka, a miały poczekać na chłodniejsze dni. Cytrynki to pierwszy produkt firmy Eterno, oprócz nich mają w swojej ofercie 60 innych równie ciekawych kompozycji smakowych tworzonych z pasją i sercem, to właśnie sprawia, że są tak niezwykłe. Co bardzo istotne firma stawia na jakość, a w swoich produktach używa jedynie naturalnych składników, nie stosuje sztucznych barwników, dodatków smakowych i konserwantów. Przetwory wykonywane są wg tradycyjnych domowych receptur i zapakowane tak pięknie, aż szkoda otwierać :) Jeśli chcecie zapoznać się z całą ofertą firmy zapraszam tutaj - klik.



Kolejny czarodziejski słoiczek, którego mogłam spróbować to truskawella - czy może być coś lepszego od polskich truskawek zanurzonych w czekoladzie? Okazały się tak pyszne, że mogłabym je wyjeść łyżeczką ze słoiczka, ale plan był inny, wykorzystać je do kruchych maślano razowych ciasteczek. Jeszcze tylko zwrócę Waszą uwagę na skład i przechodzę do przepisu.

Skład: truskawki 70%, cukier, kakao 6%, cynamon, wanilia, skórka pomarańczowa. Jak widać same naturalne składniki, żadnej chemii.

 

 

Składniki:

  • 1 jajo

  • 1 kostka masła

  • 1/2 szklanki płatków owsianych

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 szklanki brązowego cukru

  • 2 1/2 szklanki mąki razowej (u mnie tym razem żytnia)

  • truskawella

Z podanych składników zagniatamy ciasto, jeśli będzie się kleiło do rąk podsypujemy jeszcze trochę maki. Rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm. Wycinamy kółka (ja użyłam do tego kieliszka) w połowie naszych kółek wycinamy mniejsze kółka. Całe kółka smarujemy obficie turskawellą i przykrywamy kółkiem z dziurką, dociskając lekko. Układamy na dużej blaszce i pieczemy przez ok 10-15 minut do zarumienienia w 180 st. C



 

 
 


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...