To ciasto z gatunku szybkie, łatwe i smaczne. Dla mnie ratunek gdy mają się zjawić goście, a ja nie mam czasu, albo produktów, by przygotować coś ekstra. Bez udziwnień z produktów, które zawsze są w domu, najdłużej schodzi się z pieczeniem, ale można je podać jeszcze ciepłe. Takie aromatyczne idealnie pasuje do kawy lub herbaty
Składniki:
- 4 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4-5 jabłek
- Opcjonalnie garść orzechów włoskich lub laskowych, rodzynki, suszona żurawina
Jajka ubijamy z cukrem do momentu aż powstanie biała puszysta masa, wsypujemy mąkę, proszek, sodę i cynamon, wlewamy olej i całość dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone w plasterki jabłka i ponownie mieszamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 45 minut w 180 st. C.
Smacznego
Takie mięciutkie i pachnące, musi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuń