środa, 2 września 2015

Seromakowiec

Tak przyznaję się, jestem miłośniczką serników wszelkiej postaci, tych na zimno, na ciepło, z owocami, z bakaliami i tych z makiem również dlatego bez zbędnego gadania zapraszam na moim zdaniem najlepszy przepis na seromakowiec lub jak ktoś woli sernik z makiem ;)


 Spód:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka wódki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki.

Masa makowa:
  • 200 g. maku
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 1 jabłko
  • 0,5 margaryny
  • 6 łyżek kaszy mannej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • szczypta soli

Mak gotujemy z wodą. Następnie mielimy 2-3 razy (ja jeśli mam czas mielę 2 razy, jeśli nie tylko raz i też nikt nie skarży się z tego powodu). Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy do niej żółtka, a następnie cały czas ucierając dodajemy mak, starte jabłko, proszek do pieczenia, kaszę i bakalie. Na koniec całość delikatnie łączymy z pianą z białek.

Masa serowa:
  • 1 kg sera na serniki
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • budyń waniliowy
  • 100 g. masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Oddzielamy białka i żółtka. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem do białości, następnie dodajemy do nich budyń, proszek do pieczenia i rozpuszczone ostudzone masło. Na koniec delikatnie mieszamy z pianą z białek.

Rozwałkowujemy spód, na niego wykładamy masę makową, a na nią masę serową

Całość pieczemy przez 45 minut w 180 st.C następnie zmniejszamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy jeszcze 35 minut. Jeśli wierzch zacznie się robić "zbyt" rumiany to można go przykryć papierem do pieczenia. Wyłączamy piekarnik i studzimy ciasto przy lekko uchylonych drzwiczkach

seromakowiec seromakowiec 1

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...