Spód:
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 margaryny
- 2 żółtka
- 1 łyżka wódki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa:
- 200 g. maku
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek
- 1 jabłko
- 0,5 margaryny
- 6 łyżek kaszy mannej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżka skórki pomarańczowej
- garść posiekanych orzechów włoskich
- szczypta soli
Mak gotujemy z wodą. Następnie mielimy 2-3 razy (ja jeśli mam czas mielę 2 razy, jeśli nie tylko raz i też nikt nie skarży się z tego powodu). Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy do niej żółtka, a następnie cały czas ucierając dodajemy mak, starte jabłko, proszek do pieczenia, kaszę i bakalie. Na koniec całość delikatnie łączymy z pianą z białek.
Masa serowa:
- 1 kg sera na serniki
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- budyń waniliowy
- 100 g. masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Oddzielamy białka i żółtka. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem do białości, następnie dodajemy do nich ser, budyń, proszek do pieczenia i rozpuszczone ostudzone masło. Na koniec delikatnie mieszamy z pianą z białek.
Rozwałkowujemy spód, na niego wykładamy masę makową, a na nią masę serową
Całość pieczemy przez 45 minut w 180 st.C następnie zmniejszamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy jeszcze 35 minut. Jeśli wierzch zacznie się robić "zbyt" rumiany to można go przykryć papierem do pieczenia. Wyłączamy piekarnik i studzimy ciasto przy lekko uchylonych drzwiczkach
A kiedy ser?
OdpowiedzUsuńsłuszna uwaga, ser przed budyniem :) już poprawiam przepis
UsuńJaki rozmiar blaszki?
OdpowiedzUsuń23x33
UsuńA jak mak gotowy mielony
OdpowiedzUsuń