wtorek, 8 września 2015

Rolada malinowa

Witajcie 

Wróciłam po urlopie na moich "wyspach malinowych" wypoczęta, opalona i z mnóstwem przepisów, którymi muszę się z Wami podzielić, bo udało mi się popełnić kilka naprawdę ciekawych ciastek. Na początek, jako, że sezon trwa w najlepsze mam dla Was bardzo prostą roladę z malinami. 




Ciasto:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec wsypujemy  partiami cukier, ubijając dalej. Następnie, również partiami wlewamy żółtka i nadal ubijamy. Do masy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy delikatnie.
Wykładamy ciasto na dużą płaską formę  (u mnie 28 x 42 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu ciasto przekładamy na ściereczkę papierem do góry. Zrywamy papier, a roladę zwijamy razem ze ściereczką i zostawiamy do ostygnięcia.

Mus malinowy:
  • ok 750 dag malin
  • 4-5 łyżek cukru 
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
Maliny gotujemy przez ok 5 minut, aż zaczną się rozpadać, a następnie przecieramy przy pomocy przecieraczki lub na sitku, by pozbyć się pestek.
Otrzymany mus ponownie zagotowujemy dodając do niego cukier i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Gdy się zagotuje wyłączamy dodajemy namoczoną wcześniej żelatynę i mieszamy (już nie gotujemy) by żelatyna się rozpuściła. Odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego stężenia
Rozwijamy naszą roladę ze ściereczki i smarujemy gęstniejącym musem, a następnie rolujemy. Odstawiam do lodówki na 2-3 godziny by zgęstniała.

Smacznego




3 komentarze:

  1. Wspaniale wygląda to ciasto :). No i w sumie nie takie strasznie kaloryczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Można dodać mniej cukru, ale moi domownicy kręcili nosem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam rolady, z malinami musi być pyszna:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...