czwartek, 17 września 2015

Słonecznikowiec

Witajcie

Zdecydowanie muszę w sobie wyrobić nawyk zapisywania przepisów, gdy coś tworzę i kombinuję, a wychodzi pysznie, bo potem trzeba znów kombinować. Jak z tym tu słonecznikowcem, który miał się już dawno pojawić ale musiałam go zrobić ponownie by odtworzyć przepis. Na szczęście już jest i to jest pysznie, zakochałam się w karmelizowanym słoneczniku, a w połączeniu z kruchym ciastem i kremem kajmakowo budyniowym stanowi on wspaniałe ciasto na szczególne okazje. Koniecznie musicie spróbować.



Ciasto:
  • 2 1/2 szkl. mąki pszennej 
  • 1/2 szkl mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki kakao
  •  1/2 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 1/3 szkl cukru
  • 200g masła
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
Mieszamy ze sobą mąki, cukier, kakao, sodę i kawę. Dodajemy masło jajko i jogurt i zagniatamy gładkie ale dość luźne ciasto, które schładzamy w lodówce co najmniej 30 minut. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 równe części wykładamy je do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia.Jeden placek pieczemy przez ok  25- 30 minut w 180 st. C. Natomiast drugi podpiekamy przez ok 15 minut.

Masa karmelowo - słonecznikowa:
  • 150g ziaren słonecznika
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 50g masła
Rozpuszczamy na patelni miód, cukier, masło i jogurt, następnie wsypujemy słonecznik i całość dokładnie mieszamy.Na podpieczone ciasto wylewamy masę słonecznikową i wstawiamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20min. Słonecznik powinien nabrać miodowej barwy.
 
Krem budyniowo-karmelowy:
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 3 żółtka
  • 200 g masła
  • puszka masy krówkowej o smaku kawowym
  • rum, spirytus

1 szklankę mleka gotujemy z cukrem. Drugą mieszamy z obiema mąkami oraz żółtkami. Wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy kilka minut, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje.  Zimny budyń miksujemy z masłem oraz masą kajmakową. Tak przygotowaną masę wykładamy na ostudzony placek i przykrywamy drugim ze słonecznikiem. 



 

8 komentarzy:

  1. słodkości pycha!
    Zapraszam tez do siebie http://smykwkuchni.blogspot.com ;-)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale by się zjadlo kawałek takiego ciacha;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie
    zapraszam do mnie: http://rategazelle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ciacho. Właśnie piję kawkę więc porywam kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. witam - ciasto wygląda bardzo smakowicie i chciałabym wypróbować twój przepis jednak nigdzie nie widzę (być może przeoczyłam) informacji o rozmiarze blaszek :)
    bedę wdzięczna za odpowiedź :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. faktycznie nie ma, standardowo używam blaszki 25x33 cm

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...