Kruche ciasta mają to do siebie, że zawsze się sprawdzają i smakują zarówno małym jak i dużym. Dlatego dziś mam dla Was kolejne trio idealne, kruche spód, delikatną słodką, budyniową piankę, a na wierzchu kwaskowate jeżyny, przypruszone ciastem kruchym.
Ciasto kruche:
- 2,5 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 margaryna
Pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 budynie śmietankowe
- szczypta soli
- ok 0,5 kg jeżyn lub malin
Białka ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta wsypujemy partiami cukier. Następnie delikatnie wmieszujemy budynie i olej. Piankę wykładamy na podpieczony spód. Rabarbar obieramy i kroimy w plastry, a następnie wykładamy je na piankę, a na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika. Całość pieczemy przez ok 40 minut w 180 st. C
słodko, letnio i pysznie :D
OdpowiedzUsuńtakie ciasto 'chodzi' za mną już od dłuższego czasu,,,
OdpowiedzUsuńKruche to moje ulubione ciasto! Oj zjadłabym je całe sama :)
OdpowiedzUsuń