poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Fit serniczki kokosowo brzoskwiniowe

W mojej kuchni unosi się delikatny, lekko słodki aromat pieczonej brzoskwini. Uchylam drzwiczki piekarnika i uśmiecham się na widok złocistych plasterków, zanurzonych w apetycznym, rumianym ciasteczku. Już czuję, że będzie pysznie. Powiem Wam, że ponadto będzie zdrowo i smakowicie, idealne śniadanie dla każdego kto chce zgubić parę deko tu czy tam. Musicie koniecznie spróbować.



Składniki:
  • 1/2 kostki chudego twarogu
  • 1 jajo
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • duża brzoskwinia

Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko, mąkę i wiórki i całość starannie mieszamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ja swoje piekłam w silikonowej formie do tarty), formując łyżką cienkie (ok 0,5 cm) placuszki. Brzoskwinie obieramy, kroimy w plastry i układamy na placuszkach. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez ok 20-25 minut na złoty kolor. Ja swoje ciasteczka po upieczeniu posypałam jeszcze odrobiną wiórek kokosowych. Idealne na ciepło, ale dobrze smakują również następnego dnia.








6 komentarzy:

  1. Są świetne! Kocham serniczki z patelni :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. boziu , jakie to dobre <3 Zmieniłam trochę bo nie miałam brzoskwini i dałam starte na grubej tarce jabłko oraz dodałam od siebie łyżkę świeżo zmielonego lnu ( jestem uzależniona od niego) Po prostu już dawno nie jadłam czegoś równie pysznego. Dodam bo obliczyłam ze jeden placuszek ma średnio 89 kcal. wychodzi z tej porcji po modyfikacjach moich 6 całkiem sporych placuszków.

    OdpowiedzUsuń
  3. P r z e p y s z n e! U mnie w wersji z wiśniami i dosłodzone ksylitolem.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...