To ciasto podejrzałam na jednym z blogów i odrazu wiedziałam, że muszę je zrobić. Nie byłabym sobą gdybym odrobinę nie zmodyfikowała przepisu, ale wyszło po prostu pysznie. Wam też radzę je zrobić, mimo, że wymaga trochę pracy i czasu.
Ciasto:
- 1 margaryna
- 200 g śmietany 18%
- ok 3 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżka kakao
Margarynę ucieramy na puch, a następnie dodajemy śmietanę, jajko i kakao i miksujemy. Wsypujemy 3 szklanki mąki oraz sodę i całość wyrabiamy już ręcznie, dosypując pozostałą mąkę jeśli ciasto się klei i nie odstaje od ręki. Schładzamy przez co najmniej godzinę w lodówce, a następnie dzielimy na 8 równych części, które rozwałkowujemy na cienkie placuszki i pieczemy ok 8-10 minut w 180 st. C
Masa:
- 4 żółtka
- 4 łyżki wody
- puszka skondensowanego mleka słodzonego (użyłam kakaowego)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 400 g śmietanki 36%
W garnku dokładnie mieszamy żółtka z wodą, dodajemy skondensowane mleko i podgrzewamy ciągle mieszając do momentu aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Pozostawiamy masę do ostygnięcia. Schłodzoną śmietanę ubijamy, a następnie stopniowo dodajemy ją do masy czekoladowej.
Tak przygotowaną masą smarujemy placki, dodatkowo można polać ciasto po wierzchu polewą czekoladową lub czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Wygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne !
OdpowiedzUsuńTo musi być PYSZNE !
OdpowiedzUsuńO matko ! Co to musi być za smak! :) Wygląda ciekawie.. Smakuje zapewne jak niebo :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie.na jakiej wielkości formę te składniki?
OdpowiedzUsuńI jest pyszny :) blaszka 23,5x35 cm
UsuńMega smacznie wygląda <3 pysznośći :d
OdpowiedzUsuńCzy gdyby do masy dodać zwykłe mleko, nie uda się krem?
OdpowiedzUsuńobawiam się, że może mieć zupełnie inną konsystencję
Usuń