czwartek, 13 sierpnia 2015

Czekoladowy napoleon

To ciasto podejrzałam na jednym z blogów i odrazu wiedziałam, że muszę je zrobić. Nie byłabym sobą gdybym odrobinę nie zmodyfikowała przepisu, ale wyszło po prostu pysznie. Wam też radzę je zrobić, mimo, że wymaga trochę pracy i czasu.


Ciasto:
  • 1 margaryna
  • 200 g śmietany 18%
  • ok 3 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka kakao
Margarynę ucieramy na puch, a następnie dodajemy śmietanę, jajko i kakao i miksujemy. Wsypujemy 3 szklanki mąki oraz sodę i całość wyrabiamy już  ręcznie, dosypując pozostałą mąkę jeśli  ciasto się klei i nie odstaje od ręki. Schładzamy przez co najmniej godzinę w lodówce, a następnie dzielimy na 8 równych części, które rozwałkowujemy na cienkie placuszki i pieczemy ok 8-10 minut w 180 st. C

Masa:
  •  4 żółtka
  • 4 łyżki wody
  •  puszka skondensowanego mleka słodzonego (użyłam kakaowego)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 400 g śmietanki 36%
W garnku dokładnie mieszamy żółtka z wodą, dodajemy skondensowane mleko i podgrzewamy ciągle mieszając do momentu aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Pozostawiamy masę do ostygnięcia. Schłodzoną śmietanę ubijamy, a następnie stopniowo dodajemy ją do masy czekoladowej.
Tak przygotowaną masą smarujemy placki, dodatkowo można polać ciasto po wierzchu polewą czekoladową lub czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.


9 komentarzy:

  1. O matko ! Co to musi być za smak! :) Wygląda ciekawie.. Smakuje zapewne jak niebo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie.na jakiej wielkości formę te składniki?

    OdpowiedzUsuń
  3. Mega smacznie wygląda <3 pysznośći :d

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy gdyby do masy dodać zwykłe mleko, nie uda się krem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. obawiam się, że może mieć zupełnie inną konsystencję

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...