wtorek, 4 sierpnia 2015

Ciasto z malinową nutką

Witajcie

I u mnie zaczął się sezon na maliny. Ja zjadam je w postaci wszelakiej, a najbardziej smakują mi te prosto z krzaczka, ale gościć będą one teraz w moich śniadaniach, przekąskach i ciastach. I dziś także zapraszam Was na pysznego przekładańca z kremem i galaretką malinową. Ciasto samo w sobie nie jest mocno słodkie, a maliny dodają mu dodatkowego smaczku.


Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą na pianę, a następnie stopniowo wsypujemy cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca dodajemy żółtka, mieszamy dokładnie i wsypujemy mąki i proszek do pieczenia. Po starannym wymieszaniu przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 35 minut w 170 st. C

Krem:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 galaretka malinowa
  • 2 szklanki wody 
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 jajka

Dodatkowo:
  • 2 galaretki malinowe
  • ok 1/2 kg malin
Budynie rozpuszczam w 1/2 szklanki wody, pozostałą zagotowuję z cukrem. Do gotującej wody wlewam rozpuszczony budyń i mieszając  gotuję do zgęstnienia. Do gorącego budyniu wsypuję galaretkę i mieszam aż się rozpuści. Budyń odstawiam do ostygnięcia. Białka ubijam na sztywną pianę, a żółtka ucieram z miękkim masłem, następnie dodaję po łyżce zimnego budyniu i pianę z białek. Jeśli masa jest bardzo rzadka to wstawiam ją na chwilę do lodówki by lekko zgęstniała, a następnie rozsmarowuję na ostudzonym biszkopcie.
Galaretki rozpuszczam w 3/4 litra wody. Na kremie układam maliny, a następnie zalewam je tężejącą galaretką. Ciasto należy schłodzić 2-3 godziny przed podaniem.

Smacznego 

 



5 komentarzy:

  1. Dla mnie maliny, to najpyszniejszy owoc na świecie i bardzo lubię wszystko, co ma je w swoim składzie. A do takich lekkich, wakacyjnych ciast nadają się w sam raz.Opis brzmi przepysznie, zdjęcia mówią same za siebie:). Także przepis na pewno wart zapamiętania. Jeśli miałabyś ochotę, to zapraszam Cię na moje linkowe party na blogu, które trwa od piątku do niedzieli. Oczywiście jak bys miała wpaść, to z ciastem;).

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...