Princepolo z brzoskwiniami
Dziś mam dla Was Kochani delikatny biszkopt, pokryty śmietanową masą z wafelkami i soczystym brzoskwiniowym akcentem, całą tą słodycz wieńczy i dodaje smaczku galaretka brzoskwiniowa. Musicie koniecznie spróbować bo jest lekko i pysznie.
Biszkopt:
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszenne
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy aż piana będzie gęsta i lśniąca. Dodajemy kolejno żółtka i mieszamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i tym razem mieszamy delikatnie. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 35 minut w 180 st. C.
Masa:
- 660 ml śmietany kremówki (2 opakowania po 330ml)
- 1 łyżka cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 4 wafelki Prince Polo xl
- 100g czekolady
- 4 duże brzoskwinie
- 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody i odstawiamy do stężenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę
rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody. Dodajemy pokruszone wcześniej wafelki i czekoladę startą na tarce o dużych oczkach. Brzoskwinie obieramy kroimy na kawałki i mieszamy z masą. Masę wykładamy na biszkopt, wyrównujemy, a następnie wykładamy tężejącą galaretkę. Schładzamy w lodówce co najmniej 2 godziny.
Bardzo apetycznie wygląda Twoje Princepolo. Muszę przyznać,że takiego ciasta jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, bardzo apetycznie to ciacho wygląda :-)
OdpowiedzUsuńAle rewelacyjne ciasto! Bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńJejku jak ja bym zjadła takie ciasto, ale ciiii... dziś dzień bez słodkiego więc muszę poczekać
OdpowiedzUsuńna jaką blachę jest ten przepis?
UsuńNa jaką blachę jest to przepis?
Usuń23x35 cm
OdpowiedzUsuńto ciasto musi być mega pyyyszne :) wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciasto piekłam je już
Widać że pychotka
OdpowiedzUsuńhttps://mojewyroby.wordpress.com/Piekłam to ciasto jest przepyszne
OdpowiedzUsuńWitam. W jakiej wodzie rozpuścić żelatynę?
OdpowiedzUsuńJa zawsze zalewam zimną odstawiam do napęcznienia i rozpuszczam w kąpieli wodnej
UsuńCzy brzoskwinie świeże czy lepsze w puszki?
OdpowiedzUsuńMogą być i takie i takie
Usuń