czwartek, 20 sierpnia 2015

Princepolo z brzoskwiniami

Dziś mam dla Was Kochani delikatny biszkopt, pokryty śmietanową masą z wafelkami i soczystym brzoskwiniowym akcentem, całą tą słodycz wieńczy i dodaje smaczku galaretka brzoskwiniowa. Musicie koniecznie spróbować bo jest lekko i pysznie.

 


 Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszenne
  •  2 łyżki mąki ziemniaczanej
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy  ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy aż piana będzie gęsta i lśniąca. Dodajemy kolejno żółtka i mieszamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i tym razem mieszamy delikatnie. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 35 minut w 180 st. C.
Masa:
  • 660 ml śmietany kremówki (2 opakowania po 330ml)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 4 wafelki Prince Polo xl
  • 100g czekolady 
  • 4 duże brzoskwinie
  • 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody i odstawiamy do stężenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody. Dodajemy pokruszone wcześniej wafelki i czekoladę startą na tarce o dużych oczkach. Brzoskwinie obieramy kroimy na kawałki i mieszamy z masą. Masę wykładamy na biszkopt, wyrównujemy, a następnie wykładamy tężejącą galaretkę. Schładzamy w lodówce co najmniej 2 godziny.


 

 

7 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wygląda Twoje Princepolo. Muszę przyznać,że takiego ciasta jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis, bardzo apetycznie to ciacho wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku jak ja bym zjadła takie ciasto, ale ciiii... dziś dzień bez słodkiego więc muszę poczekać

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...