To placki będące tradycyjną potrawą w kuchni rosyjskiej, robiłam pierwszy raz i odrazu się w nich zakochałam. Zamiast białej mąki, by było zdrowiej użyłam mąki razowej i wszystko udało się z nią idealnie. Dziś przepis na wersję najbardziej tradycyjną, ale mam już kilka pomysłów na ich urozmaicenie.
Składniki:
- 200 g sera twarogowego
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej razowej
- opcjonalnie 1 łyżeczka cukru/miodu do posłodzenia
- olej do smażenia
Wykonanie syrników jest banalnie proste i do tego szybkie - mieszamy ze sobą ser, jajko, mąkę i smażymy na rozgrzanej patelni. I już jest pyszne i zdrowe śniadanie. Wystarczy tylko dodać ulubione owoce, albo np odrobinę dżemu.
Uwielbiam takie placuszki! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł!
OdpowiedzUsuńAle bym teraz takie zjadła!
OdpowiedzUsuńCiekawa wersja skuszę się ;)
OdpowiedzUsuń