czwartek, 25 lipca 2024

Śmietankowy jabłecznik z kruszonką

Śmietankowy jabłecznik z kruszonką

Dziś zapraszam na kolejne pyszne ciasto z jabłkami - delikatnie kruche, pełne owoców tym razem zanurzonych w śmietankowej warstwie. Niby nic wyszukanego, kilka prostych, tanich składników, a smakuje absolutnie fantastycznie. 

 

SKŁADNIKI (na blaszkę 23x33 cm):

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 200 g masła (można zastąpić margaryną)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pianka śmietankowa:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 300 ml śmietany (użyłam kwaśnej 18%)
  • 1 opakowanie budyniu (40g) waniliowego lub śmietankowego bez cukru

Kruszonka: 

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła

Dodatkowo:

  • ok 2 kg jabłek (u mnie papierówki)
  • 2 łyżki cukru z wanilią

 

 PRZYGOTOWANIE:

  • Z podanych składników zagniatamy ciasto, które następnie owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na ok godzinę.  
  • Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki (23x33 cm) i zapiekamy na złoty kolor - ok 10 minut w 180 st. C
  •  Jajka ubijamy z cukrem, a gdy powstanie jasna piana miksujemy do połączenia ze śmietanką i proszkiem budyniowym
  • Jabłka obieramy i kroimy w plasterki i mieszamy z cukrem waniliowym 
  • Składniki kruszonki łączymy ze sobą
  • Na podpieczony spód wykładamy jabłka, które zalewamy śmietankową pianką, na piankę wykładamy kruszonkę
  • Pieczemy ok 45 minut w 180 st. C

 Śmietankowy jabłecznik z kruszonką


Śmietankowy jabłecznik z kruszonką

Śmietankowy jabłecznik z kruszonką

Śmietankowy jabłecznik z kruszonką




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...