czwartek, 18 lipca 2024

Musowe ciasto czekoladowe z wiśniami i kokosem

 Musowe ciasto czekoladowe z wiśniami i kokosem

Czekoladowy biszkopt, galaretka, beza i czekoladowy krem - taką wersję ciasta przedstawiłam mojej córce, by zachęcić ją do spróbowania. Gdy już spróbowała i oznajmiła, że jest pyszne mogłam podać jej szczegóły, które tutaj są dość istotne - bo galaretka to w rzeczywistości frużelina wiśniowa, a beza jest mocno kokosowa i genialnie pasuje do wiśni i musu czekoladowego. Całość ciasta prezentuje się bardzo efektownie i smakuje genialnie także zróbcie póki jeszcze są świeże wiśnie (z mrożonych także wyjedzie, ale co świeże to świeże)

Biszkopt:

  •  5 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki
  • 4 łyżki kakao ciemnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy  z solą, a następnie wsypujemy partiami cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej, gęstej piany. Dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy, a potem ostrożnie wsypujemy mąkę, proszek i kakao i wszystko mieszamy. Przekładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 25 minut w 180 st. C i studzimy.

Beza kokosowa:

  • 4 białka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 20 dkg wiórek kokosowych 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Białka ubijamy z solą dodając stopniowo cukier, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Wsypujemy wiórki oraz mąkę ziemniaczaną i ostrożnie mieszamy całość. Przekładamy do blaszki (tej samej w której piekł się biszkopt) i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C

 Frużelina wiśniowa:

  • 750 g wiśni
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 3 łyżkach wody

Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Wydrylowane i umyte wiśnie mieszamy  z cukrem. Stawiamy na palniku i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku). Dodajemy sok z cytryny, wodę z mąką, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Do gorących owoców dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Studzimy.

Mus czekoladowy:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki mleka

Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki mleka i zostawiamy do napęcznienia. Po ok 10 minutach podgrzewamy w kąpieli wodnej aż się rozpuści. Czekoladę razem z 1/4 szklanki mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dobrze schłodzoną śmietankę miksujemy na gęstą masę z cukrem pudrem  Następnie dodajemy ostudzoną, ale wciąż płynną czekoladę i miksujemy na niskich obrotach do połączenia. Na koniec 2 łyżki masy mieszamy z żelatyną, a następnie tą mieszankę przelewamy do pozostałej masy i miksujemy do połączenia. 

Złożenie ciasta:

Na biszkopcie wykładamy frużelinę, na frużelinę kładziemy wkładkę kokosową, na wkładkę wykładamy krem czekoladowy, wyrównujemy i posypujemy odrobiną kakao lub polewamy polewą czekoladową, Gotowe ciasto chłodzimy kilka godzin w lodówce.
 

* Jeżeli ciasta nie będą jadły dzieci proponuję nasączyć biszkopt nalewką wiśniową. 

 Musowe ciasto czekoladowe z wiśniami i kokosem

Musowe ciasto czekoladowe z wiśniami i kokosem

Musowe ciasto czekoladowe z wiśniami i kokosem

Musowe ciasto czekoladowe z wiśniami i kokosem


6 komentarzy:

  1. Na jaką blachę jest przepis?

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaintrygowała mnie ta kokosowa beza. Brzmi super, zwłaszcza z frużeliną wiśniową.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda obłędnie! Kokosowa beza musi smakować fantastycznie w połączeniu z wiśniami i czekoladą.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepysznie i bardzo elegancko. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda cudnie 🥰 Myślę że spróbuję zrobić z malinami bo za wiśniami nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...