Bardzo ciekawe i eleganckie ciasto, dla wszystkich, którzy lubią wiórki kokosowe. Stosunkowo łatwe w przygotowaniu choć wymaga sporo pracy, ale smak wynagradza wszystko. Zobaczcie sami jak cudnie prezentuje się na zdjęciach ;) po prostu musiałam dodać wszystkie, które zrobiłam ;)
Ciasto:
- 3 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 5 żółtek
- 1 margaryna
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka śmietany 18%
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i wkładamy do lodówki na ok godzinę. Następnie dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy 2 placki (ja 2/3 ciasta dałam na spód a pozostałą 1/3 na wierzch, ale można podzielić równo). 1 placek przekładamy do blaszki.
Warstwa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 3 łyżki cukru
Jabłka obieramy, kroimy i razem z cukrem przekładamy do garnka i gotujemy do momentu aż się rozpadną. Jeśli są bardzo suche można dodać 2-3 łyżki wody. Jabłka wykładamy na placek.
Warstwa kokosowa:
- 200 g. wiórek kokosowych
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka śmietany 18%
Białka ubijamy na pianę dodając partiami cukier. Gdy piana będzie sztywna dodajemy wiórki, mąkę ziemniaczaną, śmietanę i mieszamy całość. Wykładamy na warstwę jabłek i przykrywamy delikatnie drugim rozwałkowanym plackiem. Pieczemy 50-55 minut w 170 st. C
uwielbiam wszystko, co ma w sobie kokos :) takie ciasto na pewno będzie mi smakowało!
OdpowiedzUsuńKokos z lekko karmelizowanymi jabłkami otulony ciastem kakaowym- to musiało być boskie! :)
OdpowiedzUsuńIle należy dodać mąki do ciasta ? 3 szklanki i 3/4 szklanki, czy 3/4 szklanki ?
OdpowiedzUsuń3 i 3/4
UsuńNa dużą blaszkę porcja? Chętnie wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńNa blaszkę 23x33 cm
UsuńCzy jabłka mogą być prażone "ze słoika"? :)
OdpowiedzUsuńmyślę, że do tego ciasta będą jak najbardziej ok
UsuńCzy do jabłek dodać cynamon mozna?
OdpowiedzUsuńOczywiście 🙂
Usuń