wtorek, 20 października 2015

Kruche z kokosem i jabłkami

Bardzo ciekawe i eleganckie ciasto, dla wszystkich, którzy lubią wiórki kokosowe. Stosunkowo łatwe w przygotowaniu choć wymaga sporo pracy, ale smak wynagradza wszystko. Zobaczcie sami jak cudnie prezentuje się na zdjęciach ;) po prostu musiałam dodać wszystkie, które zrobiłam ;)




Ciasto:
  • 3 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 1 margaryna
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka śmietany
 Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i wkładamy do lodówki na ok godzinę. Następnie dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy 2 placki (ja 2/3 ciasta dałam na spód a  pozostałą 1/3 na wierzch, ale można podzielić równo). 1 placek przekładamy do blaszki.

Warstwa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
 Jabłka obieramy, kroimy i razem z cukrem przekładamy do garnka i gotujemy do momentu aż się rozpadną. Jeśli są bardzo suche można dodać 2-3 łyżki wody. Jabłka wykładamy na placek.

Warstwa kokosowa:
  • 200 g. wiórek kokosowych
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka śmietany
Białka ubijamy na  pianę dodając partiami cukier. Gdy piana będzie sztywna dodajemy wiórki, mąkę ziemniaczaną, śmietanę i mieszamy całość. Wykładamy na warstwę jabłek i przykrywamy delikatnie drugim rozwałkowanym plackiem. Pieczemy 50-55 minut w 170 st. C


3 komentarze:

  1. uwielbiam wszystko, co ma w sobie kokos :) takie ciasto na pewno będzie mi smakowało!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kokos z lekko karmelizowanymi jabłkami otulony ciastem kakaowym- to musiało być boskie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...