#współpraca
Miodowniki to ciasta, które kojarzą się ze świętami, ja jednak tak bardzo je lubię, że piekę je częściej. Uwielbiam gdy po domu roznosi przyjemny aromat miodowego ciasta. Tym razem dla przełamania smaku dodałam jabłka w galaretce, których kwasowość idealnie przełamuje słodycz ciasta.Pasieka z pasją oprócz tradycyjnych wyrobów pszczelarskich takich jak pierzga, propolis, czy pyłek kwiatowy i klasycznych miodów (gryczanego, lipowego, wielokwiatowego) oferuje bardzo ciekawe miody z dodatkami owoców i przypraw. Ja zamówiłam sobie na próbę malinę suszoną w miodzie wielokwiatowym, kakao w miodzie wielokwiatowym (pysznie smakuje ze świeżą bułeczką i białym serem) oraz imbir i kurkumę w miodzie na podniesienie odporności i pierwszą pomoc w infekcjach grypopodobnych. Na stronie znajdziecie jeszcze kilka pysznych i wartych przetestowania mieszanek miodowych. Możecie także zamówić zestaw prezentowy dla kogoś bliskiego.
Rozpisałam się straszliwie, ale już zapraszam na przepis:
Ciasto:
- 3,5 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 4 łyżki miodu
- 1/2 (125 g) masła lub margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, jeśli z jakiegoś powodu
klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki, jeśli natomiast nie chce
się zagnieść dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto
dzielimy na 3 równe części, rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23x35
cm) i pieczemy w 180 st. C na złoty kolor.
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (sam proszek - 40 g)
- 300 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 kostka (200 g) masła
- 1 kg jabłek
- 2 galaretki (użyłam agrestowych)
- 100 g czekolady (użyłam gorzkiej, ale może być mleczna)
- 4-5 łyżek mleka
- orzechy włoskie do posypania
Nie jestem mistrzynią w pieczeniu, ale uwielbiam miód, a ten przepis wydaje się prosty. Czas spróbować :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam takiego miodownika. Oj chętnie spróbuję
OdpowiedzUsuńMiodowniki to pyszne ciasta, także i ten wygląda smakowicie. :)
OdpowiedzUsuń