Dziś pyszna lekka i kolorowa sałatka ze szparagami, bo sezon na te pyszne warzywa trwa w najlepsze i teraz można je kupić w bardzo atrakcyjnych cenach (albo wyciąć w ogródku, jak ja zrobiłam), a po drugie była po prostu przepyszna. Ja szparagi przyrządziłam na grillu elektrycznym, bo od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką takiego fajnego urządzenia (które wykorzystuję jako grill oraz opiekacz do kanapek i tortilli), ale możecie je ugotować lub upiec w piekarniku.
Składniki (na 2 porcje):
- pęczek szparagów
- 1 opakowanie typ halloumi
- opakowanie miksu sałat (polecam taki z botwinką)
- garść pomidorków koktajlowych
- garść pestek dyni i słonecznika
- olej, sól
Dresing:
- 3 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Szparagi smarujemy odrobiną oleju (ja zrobiłam to pędzelkiem) posypujemy solą i grilujemy do miękkości razem z pokrojonym w paski serem. Jeśli nie macie grilla elektrycznego możecie to zrobić na patelni lub upiec szparagi w piekarniku.
Na talerz wykładamy miks sałat, dodajemy przekrojone pomidorki koktajlowe, wykładamy pokrojone na mniejsze kawałki szparagi, oraz ser. Pestki dyni i słonecznika podprażamy na suchej patelni i posypujemy nimi sałatkę.
Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Ja wkładam je do słoika, zakręcam i potrząsam nim aż się połączą. Sałatkę polewamy przed podaniem.
Smakowita, kolorowa sałatka i szparagi, które uwielbiam. :)
OdpowiedzUsuń